Pěstování, sklízení a uchování majoránky

 Dům 
30. března 2017 03:40 / redakce
  1
📷
1 fotografie v galerii
Čerstvá majoránka má oproti sušené výraznější chuť i aroma. Internet
Majoránka patří mezi nejznámější druhy bylinek, které se používají v kuchyni. Její pěstování ještě stále není v našich končinách ryze tradiční záležitostí, jako je tomu třeba u pěstování pažitky anebo u jiných známých bylinek. Pěstování majoránky je přitom více než snadné, majoránka je totiž pro pěstitele nenáročná bylinka.

Majoránka obsahuje velmi aromatickou nezaměnitelnou silici, také hořčiny, třísloviny a vitamín C. Její chuť je silně kořeněná, podobně, jako je tomu u tymiánu. Majoránka je však o něco jemnější a sladší. Doporučuje se majoránku používat uváženě a v přiměřeném množství.

Léčivé účinky

Majoránka je odjakživa využívána i v lidovém léčitelství. Používá se při léčbě migrén, proti nervové vyčerpanosti, působí příznivě proti nadýmání, nechutenství, průjmech a nachlazení. Majoránka působí na lidský organismus příznivě díky svým dezinfekčním účinkům, pomáhá svým příznivým vlivem na trávení a právě proto se používá jako dochucovadlo mnoha druhů pokrmů. Má spasmolytické účinky a je vhodná při přípravě dietních pokrmů, kde může vhodně nahrazovat sůl a zároveň posilňovat žaludek. Majoránka je hlavně oblíbeným kořením pro dochucení polévek, omáček a masitých jídel. 

Pěstování majoránky

Majoránka vyžaduje teplé a slunné stanoviště, chráněné před větrem. Však je to bylinka pocházející ze Středozemí, kde panují zejména slunečné a horké, suché dny. Půda musí být bohatá na živiny, zároveň ale dobře propustná. Pokud není půda dostatečně kvalitní, je vhodné majoránku v průběhu růstu přihnojovat organickými hnojivy. 

Semena majoránky sejeme koncem dubna do truhlíku v pařeništi, přesazujeme zhruba v květnu do trojsponu s mezerami 15 cm. Dodržujeme vzdálenosti, majoránka se košatí do šířky. Majoránku sázíme po 4 rostlinkách do jednoho trsu. 

Této bylince se budeš dobře dařit jak na záhoně, tak v květináči za oknem či na terase.

Pěstování majoránky za oknem

Pěstování majoránky za oknem v truhlíku je možné na místě s dostatkem světla. V truhlíku nebo květináči nám majoránka vydrží až do jara.

V průběhu růstu majoránku přiměřeně zalévejte. Dávejte pozor, je citlivá na přemokření. Snese spíše sucho, než vydatnou zálivku. Záhon okolo plejte a občas okopávejte. Většina středomořských bylinek ale prakticky žádnou péči nepotřebuje.

Jak a kdy majoránku sklízet?

Z majoránky se používají lístky, a to jak čerstvé, tak sušené. Nejvíce voní před rozkvětem, v tu dobu se také sklízí. Kvete od června do srpna, drobné kvítky jsou bílé či narůžovělé barvy. Stříhat byste jí měli za slunného počasí, ideálně okolo poledne. Rostlinku ostříhejte cca 5 cm nad zemí, znovu obroste. Sklízet můžete za sezónu 2-3x. Poslední sklizeň probíhá na podzim, ještě před prvními mrazíky, kdy se sklízí celá rostlina a následně se suší. Pro okamžitou spotřebu jí můžete sklízet průběžně.

Uchování majoránky

Majoránku kterou nespotřebujete okamžitě po sklizni usušte, ideálně zavěšenou ve svazečcích na suchém a dobře větraném místě, kam nesvítí slunce. Majoránku sušte při teplotě max. do 40 °C. Ideální jsou půdy, podkroví, neobývané místnosti. Po usušení majoránku uchovejte v látkovém sáčku nebo sklenici bez přístupu vzduchu.

Majoránku používáme do polévky, pečeně, uzenin, při vaření luštěnin, do omáček či těstovin.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda