Vánoční květiny, aneb jak se správně starat o azalku, brambořík a vánoční růži

 Dům 
22. listopadu 2018 10:21 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květiny bezesporu patří k vánočním dekoracím Depositphotos
Azalka, vánoční růže nebo brambořík jsou typické vánoční květiny. Jak ale o ně správně pečovat, aby vám vydržely celou zimu? Poradíme vám.

K vánočním svátkům patří bezesporu ta pravá výzodba. A tu vám dodají i květiny. Pokud si kupujete živé, rostoucí, je potřeba se o ně správně starat, což v době, kdy se v bytech topí a kdy je málo slunečního záření, není vždy jednoduché. Azalka, brambořík a vánoční růže naštěstí nejsou až tak náročné květiny, nicméně k Vánocům rozhodně patří. Jak se tedy o ně starat?

Hlavně žádný vápník

Azalka, hlavně ta se svými červenými a bílými květy, patří k nejoblíbenějším vánočním květinám. Tato rostlina kvete zhruba 6 až 8 týdnů a pokud se o ní budete starat, odmění se vám překrásnými květy. Důležité je, aby už při koupi alespoň třetina poupat byla v barvě. Pak ji stačí postavit do místnosti, kde má teplota kolem 15 °C. Azalka jinak vyžaduje hodně vody a pozor, hlavně ne hodně vápenatou. Takže nejlepší voda je měkčená a nebo dešťová. 

Krásně voní

Bramboříky mají bíle, růžově, fialově nebo červeně až karmínově zbarvené květy. Ty navíc často i voní, což se zejména o Vánocích hodí. V přetopeném bytě se však této květině příliš nedaří, protože má ráda chladnější místnosti, kde je teplota mezi 12 a 18 °C. Vhodnou místností tak bývá ložnice nebo chodba. 

Nemá ráda suchý vzduch

Zcela nepostradatelnou sváteční květinou je vánoční hvězda. Kromě typicky červené, lze koupit také růžovou nebo lososovou, ale už se objevují i dvoubarevné odrůdy. Vánoční hvězda vyžaduje stálou pokojovou teplotu v rozmezí 16 – 20 °C a dostatečně vlhkou půdu. To, že máte v bytě příliš suchý vzduch, poznáte tak, že květině začnou opadávat listy. Snažte se jej tedy maximálně zvlhčit. Takže ji nedávejte blízko topení, ale na druhou stranu miluje světlá místa, avšak bez přímého dopadu slunečních paprsků. Hnojit stačí jednou za týden. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47