Klima dveře si poradí s vlhkem i chladem. Hodí se do ložnice, koupelny i do sklepa

 Dům 
31. prosince 2018 14:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klima úprava nejde na první pohled nijak vidět Depositphotos
Životnost dveří určuje mnoho aspektů, mimo jiné i kolísání vlhkosti a teplot. A nemusí jít o extra velké výkyvy, už zdánlivě zanedbatelné kolísání vlhkosti a teplot může mít na dveře neblahý vliv. Řešení je přitom docela jednoduché.

Zvláště vyšší rozdíly mezi oddělovanými prostory ústí v pronikání vlhkosti do těla dveří a končí různými deformacemi. Tomu lze přitom docela snadno zabránit, a to takzvanou klima úpravou dveří.

Klima úprava

Klima úprava dveří spočívá ve speciální konstrukci a volbě výplně, které brání průniku vlhkosti dovnitř a potlačují negativní vliv rozdílu teplot na vnitřní a vnější straně dveří. Díky tomu nedochází k nežádoucím deformacím, prohýbání a kroucení dveří.

Tato speciální úprava zajistí dveřím mnohem vyšší životnost v prostředích s výraznými výkyvy teploty a vysokou vlhkostí vzduchu. Navíc poskytuje mnohem lepší izolační vlastnosti. A tím pádem i prostor pro úspory na energiích.

Do sklepa i do ložnice

Abyste využili klima dveře, nemusíte mít v bytě zrovna tropický skleník. Významný teplotní rozdíl představuje i oddělení takových místností, jako je obývák (typicky nejteplejší) a ložnice (typicky nejchladnější obytná místnost). Výborně se osvědčují i coby dveře do koupelny, spižírny a sklepa, při oddělování odvětrávaných chodeb, komor a schodiště a v energeticky pasivních domech. Obecně se klima úprava hodí pro přechody:

  • mezi vytápěným a nevytápěným prostorem
  • mezi částmi obytnými a technickými (kotelny, dílny, strojovny)
  • mezi bytem a místnostmi se zvýšenou vlhkostí (prádelny, sušárny, sklepy)

Výhody klima úpravy

Klima úprava dveří skýtá řadu výhod. Takto ošetřené dveře jsou vysoce odolné vůči vlhkosti a výkyvu teplot. Oceníte i úspory plynoucí nejen z jejich odolnosti a vyšší životnosti, ale hlavně z tepelně-izolačních vlastností. Vzhledem k tomu, že je můžete dát prakticky kamkoliv, vyvarujete se situace, že vám dveře rychle zchátrají. O tom, jak změřit a vybrat dveře, jsme psali zde.

Není klima jako klima

Existuje několik tříd klima úprav a každá se hodí do trochu jiného prostředí.

Klima I

Tato třída je vhodná pro oddělení mírně chladnějších prostor – např. ložnice. Rozdíl teplot mezi jednotlivými místnostmi by měl být maximálně do 5 °C a rozdíl relativní vlhkosti do 20 %.

Klima II

Je vhodná pro střední rozdíly teplot – např. pro dveře z chodby či z verandy, ale i pro dveře v koupelnách nebo toaletách, a také v temperovaných místnostech. Rozdíl teplot by měl být do 10 °C a rozdíl relativní vlhkosti do 35 %. Dveře s touto úpravou je nutno osadit do obložkové nebo do ocelové zárubně.

Klima III

Dveře s touto třídou úpravy jsou vhodné tam, kde vznikají vysoké rozdíly teplot a vlhkostí. Tedy tam, kde je rozdíl teplot do 20 °C a rozdíl relativní vlhkosti do 50 %. I tento typ dveří je nutné osadit do ocelové zárubně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?