Jak správně pečovat o vánoční kaktus, aby krásně kvetl

 Dům 
16. prosince 2018 16:50 / Marie Popelková
  5
📷
5 fotografií v galerii
Vánoční kaktus ozdobí váš domov Shutterstock
Vánoce nám mohou ozvláštnit i jiné druhy květin než jen klasická vánoční hvězda. Vaši domácnost může krásnými květy ozdobit i vánoční kaktus. Na nic nečekejte a rovnou si jej zasaďte.

Při výběru květináče se zaměřte na jeho velikost. Ideální je větší kus, ve kterém se bude dobře držet voda. Ze všeho nejdříve na dno vložte několik středně velkých kamenů, aby byla rostlina alespoň dva centimetry ode dna. Pro naplnění květináče použijte směs ze tří částí zeminy a jedné části písku. Následně ho zalijte do pěti centimetrů vodou pokojové teploty a vložte dovnitř rostlinu obalenou zeminou. Po zhruba dvanácti hodinách vylijte případnou přebytečnou vodu. Tento postup opakujte pokaždé, kdy budete potřebovat rostlinu zavlažit.

Kdy zalévat?

Vánoční kaktus pečlivě zalévejte. Správný okamžik poznáte tak, že prstem prohmatáte půdu, a pokud jsou svrchní dva, tři centimetry zcela suché, je čas na vodu. Vláhu je potřeba dodat i listům, k tomu dobře poslouží rozprašovač s vodou. Zalévání rozhodně nepodceňujte, protože při příliš suché půdě opadají pupeny a rostlina seschne.

Velmi důležité je také správné umístění. Myslete na to, že vánoční kaktus potřebuje jasné, ale nepřímé světlo. Vyvarujte se umístění v průvanu, ale také u zdrojů tepla, jako je krb nebo topení. To všechno má negativní vliv na růst. Pokud žijete v suchém prostředí, poskytněte rostlině zdroj vlhkého vzduchu. Můžete blízko ní například postavit tácek s vodou, která při vypařování dodá kaktusu potřebnou vlhkost. Případně můžete celý květináč dát na misku naplněnou štěrkem, zalitým do poloviny vodou. Jak pečovat o vánoční hvězdu, jsme psali zde.

Raději chládek

Myslete na to, že vánoční kaktus potřebuje chladnější prostředí. Teplota v místnosti by se měla pohybovat zhruba v rozmezí mezi 12 až 15b°C. Při vyšších teplotách, tedy nad 20 °C nezačne kvést. V chladnějším prostředí musí rostlinka zůstat až do vývinu poupat. Jakmile ji totiž přemístíme to tepla, poupata se začnou rozvíjet a květy rychle uvadají.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47