Chcete dodat dveřím neotřelý šarm? Pořiďte si klepadlo

 Dům 
19. prosince 2018 17:21 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Klepadla se opět vracejí do módy Depositphotos
Už v dobách dávno minulých používali lidé na dveřích nejrůznější klepátka, aby lépe slyšeli klepání na dveře. Později klepadla postupně vytlačily moderní zvonky. Jenže teď se klepadla opět vracejí do módy. Nejsou moc drahá, přitom dveřím dodají osobitý šarm a půvab.

Použití klepadel je známé už od vrcholného středověku. Dnes je možné sehnat nejrůznější typy, některé přijdou na dvě stovky, za ručně kované dáte i tisícovku či víc. Na dveřích panelákového bytu by klepadlo vypadalo asi nemístně, ale na starých a masivních dveřích od chalupy nebo starého domu vypadají úžasně. Stejně tak se dobře vyjímají na kovových dveřích

V někerých zemích, například v Anglii, je tradice klepadel stále živá. To z českých dveří pomalu vymizela. Klepadlo dodá dveřím nádech elegance.

Vzhled klepadel

Klepadla se skládají z více částí. Volná část nazývaná kladívko slouží k samotnému klepání. Ve většině případů je součástí klepadla i kovadlinka, na které kladívko dopadá – nezpůsobuje tak poškození dřevěných dveří a zároveň vydává specifický dunivý zvuk. Klepadlo je třeba před koupí vyzkoušet, aby vám jeho zvuk vyhovoval. Samozřejmě je důležitá i jeho podoba.

Prostý kruh na základní desce

Jedná se o dveřní klepadla tvořená jednoduchým kovovým kroužkem. Tento kroužek může být instalován do ozdoby ve tvaru lví hlavy, malé rozety (růže), lidské ruky nebo podobné dekorace. Tato klepadla jsou většinou vytvořena z litiny a vykazují robustní konstrukci.

Ozdobný kruh na základní desce

Zde hrají ústřední roli zdobené vzory, jako jsou masky, andělíčci, harfy, různá hadovitá stvoření apod. Častěji je takové klepadlo vyrobeno z bronzu a mosazi, protože tyto slitiny umožňují vytvářet složitější konstrukce.

Proč převládá symbol lví hlavy?

Většina klepadel má tvar lví hlavy. Není to náhoda. Dříve totiž klepadla měla mimo jiné chránit obyvatele domů před nezvanou návštěvou. A lev byl vždy symbolem statečnosti, moci a odvahy, a tak byl i ideálním ochráncem domu. Ze stejného důvodu se na klepadlech často objevovala také psí hlava.

Klepadlo ve tvaru lidské ruky je hojně využívané například ve Španělsku nebo Portugalsku. Symbolizuje ruku Fátimy, starověký arabský symbol, který má ochránit dům před vším zlým. Dcera vezíra Fátima ochránila svého otce před smrtícím otráveným šípem svou rukou a následně na otravu krve zemřela. Muslimové od té doby uctívají její ruku jako ochranný symbol. Na jih Pyrenejského poloostrovu jej přinesli Maurové.

Materiál klepadel

Klepadla lze koupit v obchodech s klikami a zámky, umělecky zpracovaná kovová klepadla vyrábějí umělečtí kováři a široká nabídka klepadel je i na internetu.

Jejich cena se odvíjí od kvality zpracování a také od použitého materiálu. Nejčastěji se klepadla odlévají z litiny, mosazi nebo bronzu. Osvědčeným materiálem je kovaná ocel v povrchové úpravě od klasického česaného bronzu až po moderní leštěnou mosaz. Cena zdobených klepadel nebývá nižší než pět set korun, jednodušší klepadla ale seženete i za polovinu. O tom, že i obyčejné dveře lze proměnit v krásný doplněk interiéru, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?