Ani malý byt nemusí působit stísněně, když ho správně zařídíte

 Dům 
05. února 2019 12:01 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zkuste zdánlivě kontraproduktivní vychytávky pro malé prostory Depositphotos
Často se při zařizování malých prostorů dopouštíme té chyby, že si myslíme, že všechno v něm musí být mrňavé. Když je všechen nábytek, včetně dekorací přes obrazy až po polštářky maličký, celá místnost působí stísněně. Čtěte následující rady, jak se tomuto problému vyhnout.

Je čas se přenést přes představu, že všechno v malém bytě musí být maličké. Aby místnost působila uceleně a stylově, stačí přidat alespoň jeden rozměrný předmět.

Zakomponujte velký koberec

Do malého obývacího pokoje se vám rozhodně vyplatí velký koberec, který celý prostor sjednotí. Bude totiž zvýrazňovat, kolik místa na zemi ve skutečnosti máte a opticky oddělí plochu na sezení od zbytku bytu.

Zvětšete zrcadla

Zrcadlo je perfektní předmět, pokud si chcete pořídit něco rozměrného, protože efektivně využijete vertikální prostor a když jej správně umístíte, bude odrážet přirozené světlo a pokoj bude působit jasněji. Díky optické iluzi bude místnost také působit větší, než ve skutečnosti je.

Nezapomeňte na umění

Velký obraz na zdi vytvoří stejný trik jako rozměrné zrcadlo a opticky prostor zvětší bez toho, aniž by vám zabíral volnou plochu, ve které se pohybujete. Tento trik lze využít například v ložnici spolu s několika dalšími tipy.

Maximalizujte úložný prostor

Jestli existuje něco, čeho by si všichni, kteří žijí v malých bytech, přáli více, je to úložný prostor. Proč ho tedy nezakomponovat do designu vašeho domova? Pořiďte si třeba obrovskou almaru a umístěte ji jako ústřední bod do některého pokoje. Jestli máte místo pouze na jeden velký kus nábytku, vymyslete to tak, aby vám poskytl jednak úložný prostor a zároveň byl stylový.

Nechte vyniknout strop

Pokud sníte o odvážné barvě nebo vzoru, který by mohl být do vašeho prostoru příliš, zvažte využít ho na strop. Zatímco na stěnách by mohla barevná tapeta vypadat nepatřičně, na stropě se tomuto efektu vyhnete. Využít klidně můžete jen část stropu, vyvarujte se pouze příliš tmavým barvám, které by celý prostor zmenšovaly.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47