Jak skladovat česnek, aby vám vydržel lahodný co nejdéle?
Pojďme se podívat na zásady skladování česneku, tak abychom co nejvíce prodloužili jeho čerstvost. Prodloužení životnosti česneku začíná už přímo v obchodě nebo na trhu, když si ho vkládáte do košíku. Vybírejte pečlivě a vyhněte se kupování měkkých paliček nebo česneku, který je zahnědlý. Nepoškozený sněhobílý česnek vydrží přece jen déle. Jak tedy skladovat česnek a na co si dát pozor?
- Česneku se nejlépe daří v síťových obalech a v teplotě od 15 do 18 stupňů, takže nejlépe ve spíži.
- Vlhkost vzduchu česneku vyhovuje přiměřená - nemá rád přílišné sucho ani vlhko.
Skladování v chladničce
Česnek můžete klidně skladovat i v ledničce ve speciální zásuvce na zeleninu. Mějte však na paměti jednu zásadní věc, na kterou mnohé hospodyňky zapomínají nebo o ní nevědí. Když jednou česnek vyndáte z chladničky a necháte ho na vzduchu mimo ni, spotřebujte jej celý. Po vyjmutí z chladničky se totiž zkazí rychlostí blesku a nepomůže ani pokud jej po delší době vložíte do chladničky zpět.
Česnek do mrazničky?
Možná se to někomu bude zdát divné, ale skladování česneku v mrazničce zaručí jeho trvanlivost na několik měsíců. Někteří lidé tomuto způsobu neholdují, ale to neznamená, že to není dobrý způsob skladování. I když pravda je, že zamrazení česneku bychom měli nechat jako poslední možnost. Po rozmrazení je sice bez problémů použitelný, ale není už tak chutný, jako čerstvý.
Zásady skladování v mrazničce
Česnek si s troškou vody pomixujte tak, aby byla směs hladká. Směs rozetřete tence na potravinovou fólii, překryjte ji další fólií a dejte zamrazit. Když je česnekový plát zmrzlý, nalámejte ho na kousky a skladujte v igelitovém sáčku nebo v uzavřené nádobě v mrazničce.
Nejlepší je česnek usušit
Dlouhodobé skladování česneku vyžaduje pořádné vysušení. Jedině tak si česnek uchová výraznou chuť a aroma. Nejdříve najděte suché, stinné a dostatečně vzdušné místo. Česnek buďto rozprostřete jeden vedle druhého, nebo jej můžete svázat do svazků a zavěsit. Ideální teplota pro skladování je 13 – 18 °C, vlhkost by neměla přesáhnout 60 %.
Nikdy jej nesušte na přímém slunci, mohlo by dojít k přesušení a česnek by ztratil své aroma. Před sušením není třeba česnek očistit.
Jak uskladnit oloupaný česnek?
Skladování oloupaného česneku stačí třeba jen v plastové krabičce v lednici. Ale spotřebovat ho musíte maximálně do týdne. Jestli ho chcete mít uložen na delší dobu, dejte ho do sklenice a zalijte olejem.
Náš tip:
Oloupaný prolisovaný česnek dejte do sklenice s víčkem, přidejte nasekané bylinky, sůl a zalijte olivovým olejem. Uchovejte v lednici či spíži. Takto vám česnek vydrží po celý rok a vy budete mít po ruce vždy čerstvou česneko-bylinkovou pastu. (Dále čtěte: Chcete, aby vám cibule vydržela celou zimu? Naučte se ji správně skladovat).