Nevíte, jak a kde uskladnit kola? Vyrobte si jednoduché držáky

 Dům 
01. července 2019 12:10 / Bronislava Silná
  3
📷
4 fotografie v galerii
Pokud potřebujete kolo uskladnit, vyrobte si praktický držák  Shutterstock
Máte malý byt či malou garáž a potřebujete mít svá kola v pohotovosti? Máme zajímavý tip, jak věc vyřešit. Stačí jen trocha zručnosti.

Kolo je poměrně rozměrná věc. To si uvědomí každý, kdo někdy řešil otázku, jak ho uskladnit v malém bytě. Následující řešení je jedno z mnoha. Lépe využije výšku místnosti a ponechá větší plochu podlahy k dispozici.

Potřebný materiál

K výrobě jednoduchého držáku na kola budete potřebovat pár latí, kovovou konzoli pod poličku, vrtačku, hmoždinky a vruty. Využijete i pilku na dřevo, abyste mohli nakrátit laťky podle potřeby. Samozřejmostí pak bude šroubovák. Nejdražší bude konzole pod poličku. Můžete ji samozřejmě nahradit nějakým jiným vhodným úchytem na stěnu, který bude sloužit na zavěšení předního kola.

Jak to funguje?

Ve vhodné výšce bude na stěně konzole, na kterou připevníte vhodný hák k zavěšení. Poslouží i kus dřevěného hranolu. Optimální vzdálenost od stěny zvolte podle velikosti vašeho kola. Pneumatika by se měla opírat o stěnu, kterou můžete pro ten účel ochránit našroubováním dřevěné desky či laťky. Současně by mělo kolo viset tak vysoko, aby se zadním kolem neopíralo o zem. Pro zadní kolo vymezíte na stěně prostor dvěma laťkami, mezi nimiž bude pneumatika. Při náhodném drknutí do zavěšeného kola se tak nemůže nic přihodit. Opět můžete chránit i zde stěnu našroubováním dřevěné destičky. Můžete také prostor na stěně vytapetovat odolnou tapetou.

Jak postupovat

Nejprve postavte kolo ke stěně tak, aby se obě pneumatiky dotýkaly stěny. Pak si vyměřte vhodnou výšku pro přivrtání konzole, aby bylo kolo dostatečně vysoko. Vyznačte si všechny otvory, naznačte si i kde se bude zadní kolo opírat o stěnu a pak se pusťte do práce. Během hodinky máte hotovo a váš problém s koly je vyřešen. Podle potřeby můžete umístit i několik kol vedle sebe. V tom případě dávejte sousední úchyty do různých výšek, abyste nemuseli mít příliš velký rozestup na řídítka. Držáky si také můžete koupit ve sportovních potřebách, ale počítejte, že vydáte docela zbytečně více než 1 500 Kč. A když už budete v akci, můžete se pustit i do údržby kola. Třeba podle rad v tomto textu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47