Renovace, do kterých se u domu už nevyplatí investovat

 Dům 
28. října 2019 16:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Než se pustíte do velkých změn, všechno pořádně promyslete Depositphotos
Dostat se do bodu, kdy jste konečně našetřili dostatek peněz na renovaci, je vzrušující pocit. Obzvláště pokud nějaká modernizace byla na vašem seznamu věcí, které je potřeba udělat, už dlouho. Než si ale pozvete řemeslníky, zastavte se a zeptejte se sami sebe, jestli jste si vše pořádně promysleli.

Je důležité myslet na to, zda-li renovace zvýší cenu celého domu. Odpověď totiž častokrát zní: ne. Někdy je to v pořádku, pokud vám výsledek bude přinášet radost a do projektu se i tak budete chtít pustit. Jestli ale chcete chránit svoje investice, možná si některé z následujících renovací rozmyslíte.

Zabudování vířivky

Mít doma vířivku sice vzbuzuje dojem luxusu, ale její pořízení je nákladné a často nedostojí vašim představám. Spousta lidí ji nepoužívá dost často na to, aby se jim investice vyplatila. Vířivky vyžadují častější a hloubkovější čištění než normální vany a více po nich zůstávají tmavší místa s plísní, které je těžké vydrhnout. 

Zbavování se krbu

Pokud máte to štěstí, že je ve vašem domě krb, měli byste ho používat. I když krby vyžadují údržbu a postupem času se opotřebují, ve starších typech lze vyměnit vložku za novější, která zajistí větší efektivitu a čistotu spalování. Více než zasypávání krbu se vyplatí jeho renovace.

Budování rybníčku

Představa malého rybníčku na zahradě je příjemná. Ve skutečnosti ale o nic až tak vzrušujícího nejde. I když ze začátku vypadá hezky, přitahuje komáry a potřebuje hodně údržby. Řasy a rostliny v něm potřebují neustálou péči, vodní čerpadlo je třeba vždy na podzim odstranit a zapojit zase na jaře a podobně. Když se o rybníček nebudete pořádně starat, za chvilku z něj máte bažinu. Opravdu o něj tolik stojíte?

Odstraňování stromů

Stromy jsou k nezaplacení. Ochlazují vám zahradu, snižují výdaje domácnosti na energie a zvyšují cenu vašeho domu. Když se jich zbavíte a budete si chtít nasadit nové, bude trvat léta, než vyrostou do požadované výšky. Pokud stromy nekácíte z bezpečnostních důvodů, jako jsou suché větve nebo nemoc, nejlepší je nechat je na místě. V některých případech nákladná renovace není potřeba a stačí malé změny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve