Nevyhazujte připálený hrnec. Vyčistit ho pomůžou dvě obyčejné suroviny
Není asi nikdo, komu by se nepřipálil hrnec. Stačí o chvíli déle nechat ohřívat mléko, pořádně nepromíchat omáčku, nebo třeba přehlédnout vypařenou vodu u čočky a na dně hrnce zůstane připálenina, která nejde vydrhnout. A nepomůže ani myčka.
Ježíškovi nepište
Zapomeňte na drátěnku, kterou byste hrnec stejně nevyčistili a jen byste si zbytečně zničili ruce. Hrnec ale nemusíte hned házet do popelnice a psát Ježíškovi o nový. Můžete ho ještě zachránit. Stačí vám k tomu destilovaný bílý ocet a pro větší efekt ještě jedlá soda nebo citrony.
Smíchejte ocet s vodou ve stejném poměru a nalijte do poškozeného hrnce do výšky asi centimetr nad připáleninu. Dejte ho potom na sporák a přiveďte tekutinu k varu. Nechejte na středním plameni probublávat pět až deset minut. Nemělo by to trvat dlouho a uvidíte už první účinky.
Po dobu vaření můžete zkusit i dřevěnou vařečkou, že se připálenina postupně odlupuje. Po deseti minutách by měla být připálenina odstraněná z povrchu hrnce a už by se měla jen vznášet na hladině. Vodu i s připáleninou vylejte, ale pozor, ať se neopaříte. Hrnec potom umyjte klasickým jarem a houbičkou.
Cola i citrony
Pokud chcete ještě větší efekt, můžete přidat jedlou sodu. Dejte ji v momentě, kdy sundáváte hrnec ze sporáku. Soda bude šumět, takže se nelekejte. Variantou je použití kypřicího prášku místo sody. Sodou nebo práškem potřete postižená místa a nechejte pár minut působit. Místo sody můžete použít i šťávu vymačkanou z citronů nebo Coca-Colu.
Stejně jako ocet stačí Coca-Colu nalít do hrnce a začít pomalu vařit. Postupem času pomocí vařečky sundejte připáleninu. Obdobné je to s tím, když nasypete na připáleninu kypřicí prášek do pečiva, zalijete ho vodou a celou směs pak také povaříte. Jak na ucpaný odpad jsme psali zde.