Zavařovací mánie: Pravidla, která je nutné dodržovat, aby byl výsledek stoprocentní

Zavařit si můžete spoustu dobrůtek
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Dům 
24. června 2018 08:19 / Shutterstock
  7   1
Hemží se vám to na zahradě okurkami, meruňkami nebo třešněmi? Postihla vás také zavařovací mánie? Nemusíte zůstat jen u osvědčeného ovoce nebo zeleniny, ale zavařte si i různé speciality včetně masa.

Receptů na rozdávání má každá babička, která zavařovala různé ovoce a zeleninu. Zavařovat se dají ale i houby nebo další věci jako maso a hotová jídla. Zavařování je totiž populární postup, jak uchovat chutné a sterilované potraviny po dobu jednoho roku a někdy vydrží i o něco déle.

Správná víčka

Musíte však dodržovat základní pravidla. Konzervujte zeleninu, ovoce, houby, maso a dávejte je do sklenic spíš s omnia víčky, méně často do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Omnia víčka s bílou nebo šedou gumičkou jsou určená pro zavařování ovoce a zeleniny, víčka s červenou gumičkou pro zavařování masa při vyšších teplotách. Nejčastěji se používají sklenice s obsahem 0,3 nebo 0,7 litrru.

Ke sterilování používejte elektrický zavařovací hrnec, ale sterilovat můžete i v normální nebo mikrovlnné troubě nebo na sporáku ve starém prádelním hrnci naplněném vodou a opatřeném podložkou. Na podložku narovnejte naplněné a zavíčkované sklenice a hrnec naplňte vodou tak, aby byly sklenice potopené.

Během 20 až 25 minut vodu zahřejte na 80 až 85 stupňů Celsia. Takto se zavařuje většina ovoce a zeleniny. Maso se zavařuje při teplotě 100 stupňů Celsia. Délka zavařování se určuje podle toho, jestli bylo maso už tepelně upravené dopředu a také podle druhu masa.

Nálevy pro zeleniny a houby mohou být kyselé, sladkokyselé, pikantní i ostré. Nálev může obsahovat kombinace chutí. K zelenině se dává například česnek, křen, cibule, kopr nebo feferonky a chilli papričky. Přidává se také koření, nejčastěji nové koření, hořčičné semínko, celý pepř, bobkový list, tymián, koriandr, hřebíček a další.

Guláš i maso

Do zeleného nálevu určitě patří i ocet nebo kyselina citronová, sůl, cukr a umělá sladidla. Používají se i hotové přípravky na nakládání, které se dají koupit. Ovoce se zavařuje s kyselinou citronovou, cukrem nebo umělými sladidly a s kořením. U některých sladkých dobrot se přidává i malé množství destilátu. Z koření se používá skořice, hřebíček nebo badyán. Cukr a umělá sladidla se dávkují podle ovoce a jeho zralosti. Tužší ovoce je lepší před zavařením rychle několik minut povařit a poté rychle zchladit.

Kromě ovoce a zeleniny se zavařují všechny druhy guláše, masa s omáčkami, čína, španělské ptáčky, kuře na paprice, plněné papriky, lečo i další jídla. Plňte ale sklenice s omáčkou méně, protože může utéct. Zavařit můžete i zeleninové rizoto, špagety s omáčkou a další podobné věci.

Sto stupňů

Maso můžete zavařit i samotné. Může být už tepelně připravené vařením, pečením nebo může být polovařené i syrové. Při teplotě 100 stupňů sterilujte maso ve sklenici 1,5 až dvě hodiny podle drurhu masa. Při zavařování lze použít všechny druhy, nejvhodnější je asi vepřové, kuřecí a krůtí. Zavařit se ale dají třeba i věci ze zabíjačky jako polévka, ovar, jelita nebo jitrnice.

Mezi zavařované speciality patří kozí rohy, feferonky nebo chilli papričky. Zavařujte i houby nebo samotné bylinky jako kopr nebo pepř. Než se zavařováním začnete, vše důkladně umyjte. Potom už se stačí jen pustit do práce. O zavařování ořechů jsme psali zde.

Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Tipy, jak si zútulnit balkón
Kanafas v heboučkém moderním provedení
Předmýváte nádobí, než ho vložíte do myčky? Je to tak ale správně?
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Vydejte se na dovolenou po stopách Indiana Jonese a Vinnetoua

Věda & Vesmír

Vědci zjistili další části životního příběhu zmrzlé mumie z hor jménem Ötzi

Bydlení

Kvalitní příbory vydrží celý život. Vyvarujte se při jejich výběru chyb