Výhody a nevýhody rodinných domů na klíč

 Dům 
25. října 2019 09:59 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý touží po rychlém a levném rodinném domě Depositphotos
Chcete si nechat rychle postavit rodinný dům? Vhodnou alternativou může být rodinný dům na klíč. Je to rychlá a ne tolik drahá varianta. Pamatujte ale na to, že i dřevostavba má svá negativa.

Postavit dům v krátkém čase a nemuset se kvůli tomu zadlužit na celý život si přeje každý. Alternativou posledních let je dům na klíč. Montované domy a dřevostavby se v minulosti osvědčily v Americe a postupem času po nich začali lidé sahat i u nás.

Pár měsíců

Hlavní výhodou domů na klíč je rychlost stavby a nízké pořizovací náklady. Montovaný dům je hotový za pár měsíců a náklady na stavbu metru čtverečního plochy jsou rozhodně nižší než u klasické stavby. Mezi další výhody patří, že je dům na klíč ekologický, energeticky úsporný a nabízí možnost bezbariérového provedení například pro zdravotně postižené nebo seniory.

Výhodou dřevostavby je i úspora místa, protože je obvodová stěna užší. Proto můžete ušetřit pár metrů místa, které se vám pak budou hodit například pro technickou místnost nebo šatnu. Díky dřevostavbě budete žít ve zdravém bydlení, protože se na ně používají materiály, které nevytvářejí škodliviny.

Dřevostavby ale mají také své nevýhody. Nemusíte se bát klasických nesmyslů jako třeba toho, že dřevostavby jsou hořlavé, mají tenké zdi nebo že je brzy napadnou červotoči. Je však pravdou, že dřevo může časem pracovat, takže můžete slyšet například praskání, pokud zrovna budou v místě běhat a skákat rozdováděné děti.

Výhodou i nevýhodou montovaného domu je, že může být teplý. Oceníte to v zimě, kdy je za okny mráz. Ale v létě to při tropických vedrech nemusí být nic příjemného, když se potíte nejen u vaření, ale třeba jen při sezení u televize. Vhodné je tak myslet na větrání nebo klimatizaci.

Rosení oken

Po čase se může u dřevostavby částečně sesunout svislá izolace a při rekonstrukci je nutné respektovat statiku a dispoziční řešení. Pokud použijete na stavbu levné materiály, hrozí různé závady a poruchy, ale obecně to platí i u dalších staveb.

Nedostatky se mohou objevit do pěti let. Uživatelé si například stěžují na rosení oken, prosklené stěny nebo zimu v koupelně a na toaletě. Kvalitní bydlení ale získáte tím, že si na práci objednáte kvalitní firmu s dobrou pověstí, která provede poctivou práci s kvalitním materiálem. Co zajistit před stavbou domu si přečtěte zde.

Témata: stavba, dům, dřevo
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47