Jak využít drátěnku v domácnosti? Možností je mnoho

 Dům 
26. března 2018 12:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Drátěnka se dá využít i jiným způsobem než jen k drhnutí nádobí Shutterstock
Drátěnka není úplně univerzální pomůcka. Je hrubá a drsná, a tímto způsobem ji doma nejčastěji použijeme. Smirkování a čištění hrnců a pánví nás asi napadne mezi prvními věcmi. Existuje ale několik dalších možností, které se dají v domácnosti využít.

Zbavte se myší

Pokud máte ve sklepě myši nebo jste našli podezřelé díry ve zdech, můžete si pomoci právě kouskem drátěnky. Nacpěte ji pod dveře nebo do děr, které jste objevili. Myši se skrz ni neprokoušou a nedostanou se dovnitř.

Obnovte lesk kovu

Prostředek na nádobí, teplá voda a nejkvalitnější drátěnka, jakou lze pořídit, jsou pomůcky, které budete potřebovat na obnovení vzhledu kovu. Nezáleží na tom, jestli je to tyč na kole nebo stará židle. Směs odstraní rez a kov se bude zase třpytit jako nový.

Naostřete nůžky

Pokud doma zrovna nemáte alobal, kterým lze nůžky také naostřit, můžete využít drátěnku, jestli jí někde po ruce kousek máte. Funguje to úplně stejně jako s alobalem, který několikrát přehnete a potom jej nůžkami rozstříháte. Zkuste několikrát střihnout do klubka drátěnky a nůžky budete mít za chvilku naostřené.

Dejte dřevu zajímavý vzhled

Máte rádi patinu a preferujete spíše nábytek s historií, a proto se vám domů příliš nehodí nový stůl, jehož dřevo bylo teprve nedávno opracované? Existuje jednoduchý trik, jak dřevu dodat starodávný vzhled. Stačí do nádoby nalít bílý ocet, do něj vhodit drátěnku a počkat několik dnů, až proběhnou požadované chemické reakce. Potom směs použijte stejně jako byste to udělali s jakýmkoliv jiným nátěrem.

Vyčistěte boty

I když je drátěnka tak drsná, že s ní lze obrušovat, dají se s ní provést zázraky na gumovém povrchu. Pokud máte gumu na botách zašlou a chcete jí dodat původní zářivě bílý vzhled, stačí vzít trochu teplé vody a jemně ji mnout drátěnkou. Povrch bude vypadat jako nový. Čtěte, jak naostřit nůžky pomocí alobalu a o dalších tipech, jak jej využít v domácnosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008