Potřebujete vymalovat? Budete se možná divit, ale podzim a zima jsou nejlepší dobou

 Dům 
28. listopadu 2019 14:14 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
V zimě malby mnohem lépe schnou Depositphotos
Potřebuje váš byt vymalovat? Nejlepší dobou je právě podzim a zima. Že je to nesmysl? Právě naopak.

Každý byt či dům čeká jednou za čas malování. A každý obvykle čeká na jaro nebo léto. Jenomže nejlepší čas je právě teď na přelomu podzimu a zimy. Vánoce tak můžete slavit v krásném novém interiéru. 

Rychlejší a kvalitnější

Většina lidí si myslí, že malíři nejraději pracují na jaře a v zimě. Ale je to omyl. Proč? Protože suchý vzduch v kombinaci s topením je ideální. Nátěry uschnou rychleji a dokonce podle odborníků tak mají lepší trvanlivost. Díky tomu se zrychlí i jejich práce a vy můžete brzy bydlet "v novém". 

Nepodceňujte přípravu

Pokud jste zvyklí malovat si svépomocí, neváhejte a pusťte se do toho co nejdříve. V dnešní době se dají na trhu sehnat velice kvalitní nátěrové hmoty, které nenechávají šmouhy ani kocoury. Navíc někteří výrobci nabízejí i vzorky barev na vyzkoušení. Ale než se pustíte do malování, důležitá je příprava stěn. Ty je dobré nejprve napenetrovat. Díky tomu vám malba lépe přilne. Jakékoliv praskliny či otvory po hřebících zakryjte pomocí sádry nebo si kupte speciální maltové směsi a tmely. Různé škvíry mezi stěnou a třeba obložením či u oken zakryjeme akrylátovým tmelem.

Používejte pásky

Před samotnou prací ještě přelepte vypínače, rámy, zárubně i prahy či parketové lišty krycí páskou. Díky ní si ulehčíte následný úklid. S páskami si také můžete vyhrát a vytvořit si na stěnách jednotlivé pruhy a jiné ornamenty. Po dokončení prací je zase jednoduše odstraníte. Nezapomeňte také fóliemi zakrýt nábytek, postele a třeba i podlahy. Po vymalování oceníte, že nemusíte všechno zbytečně drhnout. Jak se vyhnout dalším zbytečným chybám při úklidu jsme psali zde.

Od hran a oken

Při malování stěn neplatí pravidlo od vrchu dolů. Ale naopak od hran. Nejdříve natřete  hrany mezi stropem, stěnami a podlahou. A pak se vrhněte směrem k oknu a začněte malovat právě tam. Díky tomu lépe uvidíte, kam jste již sáhli štětcem či válečkem. Nátěry dělejte v pruzích tak, aby se tahy překrývaly a kvůli lepšímu krytí roztírejte barvu vodorovně i svisle. Co se týče pomůcek, tak si kromě válečku pořiďte i několik štětců různých velikostí na těžko přístupná místa a do rohů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod