Neradi pláčete při krájení cibule? Od teď už nebudete muset
Během krájení cibule člověk začne brečet, protože z ní stoupají výpary, které aktivují slzné žlázy v očích. Čím mladší cibuli si koupíte, tím je její zpracovávání náročnější. Na tento nepříjemný proces však lze vyzrát hned několika způsoby.
Nahřejte cibuli v mikrovlnce, nebo ji dejte do mrazáku
Můžete si vybrat. Buď strčíte cibuli před krájením na půl minuty do mikrovlny, nebo ji dáte na zhruba patnáct minut do mrazáku. Oba způsoby vám udělají podobnou službu. Omezíte tím obsah látek, které stoupají do ovzduší během krájení.
Připravte si lyžařské nebo potápěčské brýle
Nachystejte si brýle, které vám budou krýt oči i nos. Lyžařské i potápěčské tento benefit většinou mají. Oboje dobře těsní místa na obličeji před sněhem i vodou. Díky tomu nepocítíte výpary, které se uvolňují do vzduchu během krájení. Možná tím ještě ostatní v domě rozveselíte, protože budete v kuchyni s těsnícími brýlemi vypadat zábavně.
Využijte studenou vodu
Předtím než začnete cibuli krájet, si napusťte do misky ledovou vodu a na několik minut do ní cibuli vložte. Poté ji ve vodě oloupejte a vyndejte. Krájecí prkénko vložte do dřezu a začněte na něm krájet cibuli pod tekoucí vodou. Ta totiž zpomaluje proudění výparů do ovzduší. Pochopitelně jde o plýtvání vody, ale vaše oči vám za to nejspíše poděkují.
Krájejte cibuli rychle
Připravte si ostrý nůž, aby vám šlo krájení rychle od ruky. Pokud budete zpracovávat cibuli rychle, narušíte méně cibulových buněk, které se pak vypařují do ovzduší. Nejlepší by bylo, kdybyste ji krájeli tak, aby celou dobu všechny kousky držely u sebe.
Potřete krájecí prkénko a nůž octem
Nešetřete na octu, vylejte ho na krájecí prkénko a důsledně rozmažte. To stejné udělejte i s nožem. Ocet dokáže neutralizovat výpary z cibule, které dráždí vaši oči během krájení cibule. S čím vám v domácnosit pomůže okurka?
Zapalte si svíčku
Vedle místa, kde se chystáte krájet cibuli, si zapalte svíčku. Plamen dokáže zachytit aroma proudící z cibule a už vám nebude v tak velké míře dráždit oči. Navíc si tím u vaření vytvoříte příjemnou atmosféru.