Tchýnin jazyk je nenáročná rostlina vhodná i pro začátečníky. Snese slunce, stín i sucho

 Dům 
12. února 2020 11:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tchýnin jazyk snese slunce, stín i sucho  Depositphotos
Pokud jste začátečník, ale chcete doma pěstovat nějakou rostlinu, vhodná je Sansevieria trifasciata nebo-li tchýnin jazyk. Je to jedna z nejznámějších a nejodolnějších pokojových rostlin. Ve světě se využívá jako textilní rostlina kvůli kvalitnímu vláknu.

Sansevieria trifasciata dostala název tchýnin jazyk kvůli špičatým a ostrým listům. Sansevierie jsou dlouhověké nenáročné rostliny pocházející z tropické Afriky. Tyto rostliny vydrží i nezkušenost a chyby pěstitele začátečníka.

Nenáročná a odolná

I když někoho může kvůli špatným vztahům s rodinou odradit název, rostlina je velice dekorativní, což je spolu s její nenáročností a odolností dobrá kombinace. Navíc nepřitahuje škůdce ani není náchylná na nemoci. Ve vzácných případech ji mohou trápit mšice.

Tchýnin jazyk snáší stín i přímé slunce, sucho i pravidelnou zálivku. Nejvíce mu prospívá rozptýlené světlo, dobře snáší i lehký polostín. V zimě je potřeba poskytnout mu prosvětlené stanoviště například na východním nebo západním okně. Na jižní straně je lepší místo v poledních hodinách zastínit. Rostlině vyhovují teploty mezi 15 až 25 stupni Celsia, v zimě může být teplota i okolo 14 stupňů Celsia.

Od jara do podzimu je potřeba rostlinu mírně zalévat. Mezi zálivkou je ale nutné nechat vždy zeminu proschnout. V zimě přísun vody omezte a zalévejte asi jen jednou za dva až tři týdny podle teploty stanoviště. V zimě musíte hlídat, aby se voda nedostala do středu růstové růžice. Voda by tam mohla hnít. Rostlinu může zničit jen trvalé přemokření při nízkých teplotách v době vegetačního klidu, kvůli čemuž dochází k hnilobě kořenů.

Kvalitní vlákno

Listy pouze omývejte, aby nebyly zaprášené. Rosit je není potřeba. Ve vegetačním období přihnojujte maximálně jednou za měsíc tekutým hnojivem pro pokojové rostliny, hnojivo přidejte do zálivky.

Sansevieria trifasciata je ve světě pěstovaná jako textilní rostlina pro kvalitní vlákno. V Koreji jsou zase Sansevierie slavnostním darem při obchodních jednáních. Množit ji můžete dělením trsů. Lze zakořenit i jednotlivé listy nebo části rostliny. O pěstování potosu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008