Jaké brambory se hodí na salát?
Dům
15. prosince 2014 10:25
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Odrůd brambor je celá řada, podle varnosti rozlišujeme několik typů / wikimedia commons, cott Bauer, USDA ARS
Ač je nám to asi většinu jedno, není brambora jako brambora. Pokud si chystáme doma bramborový salát, vězte, že na bramboře, tedy její odrůdě, záleží!
Nejdůležitější je volba odrůdy podle varného typu – ten nám udává vlastnosti hlíz po uvaření, a tím i konzumní použitelnost brambor. A my chceme mít přece ten nejlepší salát – takže si to raději zopakujme:
Typ A – je vhodný právě do salátů, hodí se pro vaření ve slupce jako příloha – má hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se
Typ B – je univerzální – hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování – po varu se částečně rozsypávají a mírně moučnatí
Typ C – je vhodný na přípravu kaší a těsta, používá se na výrobu hranolků, bramboráků a placek, hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se
Typ D – hodí se pro průmyslové zpracování (pro zahrádkáře není nijak významný)
Často se můžeme setkat s kombinací výše uvedených typů (A-B nebo B-C)
Nejdůležitější je volba odrůdy podle varného typu – ten nám udává vlastnosti hlíz po uvaření, a tím i konzumní použitelnost brambor. A my chceme mít přece ten nejlepší salát – takže si to raději zopakujme:
Typ A – je vhodný právě do salátů, hodí se pro vaření ve slupce jako příloha – má hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se
Typ B – je univerzální – hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování – po varu se částečně rozsypávají a mírně moučnatí
Typ C – je vhodný na přípravu kaší a těsta, používá se na výrobu hranolků, bramboráků a placek, hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se
Typ D – hodí se pro průmyslové zpracování (pro zahrádkáře není nijak významný)
Často se můžeme setkat s kombinací výše uvedených typů (A-B nebo B-C)
Kam dál?