Jaké brambory se hodí na salát?

Odrůd brambor je celá řada, podle varnosti rozlišujeme několik typů
 Dům 
15. prosince 2014 10:25 / wikimedia commons, cott Bauer, USDA ARS
  0   0
Ač je nám to asi většinu jedno, není brambora jako brambora. Pokud si chystáme doma bramborový salát, vězte, že na bramboře, tedy její odrůdě, záleží!

Nejdůležitější je volba odrůdy podle varného typu – ten nám udává vlastnosti hlíz po uvaření, a tím i konzumní použitelnost brambor. A my chceme mít přece ten nejlepší salát – takže si to raději zopakujme:

Typ A – je vhodný právě do salátů, hodí se pro vaření ve slupce jako příloha – má hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se
Typ B – je univerzální – hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování – po varu se částečně rozsypávají a mírně moučnatí
Typ C – je vhodný na přípravu kaší a těsta, používá se na výrobu hranolků, bramboráků a placek, hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se
Typ D – hodí se pro průmyslové zpracování (pro zahrádkáře není nijak významný)

Často se můžeme setkat s kombinací výše uvedených typů (A-B nebo B-C)
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Malý ostrov, který nabízí velké dobrodružství. Tady se rozhodně nudit nebudete

Věda & Vesmír

Dříve se hojně jedla zvířata, která bychom dnes na talíři rozhodně mít nechtěli

Bydlení

Podle čeho vybrat správnou velikost přikrývky. Zdá se to být jednoduché, ale má to svá pravidla

Zavřít reklamu