Dřevěná umyvadla vypadají luxusně, jejich údržba je ale náročnější

 Dům 
10. února 2020 10:15 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dřevěná umyvadla mohou mít různé tvary Internet
Dřevěné umyvadlo dodá každému interiéru šmrnc, jde o velmi luxusní designerský prvek. Aby vynaložené peníze nepřišly vniveč, je třeba dřevěnému umyvadlu věnovat patřičnou péči. Jen tak bude dlouhá léta v perfektní formě.

Dřevěná sanita se obvykle vyrábí z luxusních exotických dřevin. Z u nás běžně rostoucích stromů se kvalitní umyvadlo vyrobit nedá. Setkáte se s jinými materiály, které lépe odolávají vlhkosti, tedy hnilobě a plísni. Jedná se například o finskou borovici, sibiřský modřín, ořech, africkou kambalu či okoumé.

Krása dřeva je jedinečná a neopakovatelná. Na trhu jsou k dostání umyvadla různých tvarů a velikostí, každý si tak vybere podle svých potřeb a svého vkusu. Než se dřevěné umyvadlo dostane na trh, musí urazit dlouhou cestu. Dřevo se obvykle až dva roky suší na vzduchu, potom putuje do speciální sušárny. Za normálních okolností dřevu voda moc nesvědčí. Sanitu je proto třeba důkladně napustit oleji a opatřit výraznou vrstvou laku.

Klíčové je i umístění

Dřevěná sanita rozhodně není levnou záležitostí. Na druhou stranu může dělat radost i několika generacím. Je třeba ale splnit dvě základní podmínky - správně o ni pečovat a zvolit vhodné umístění.

Umyvadlo ze dřeva byste měli umístit do místnosti se stabilní vlhkostí a teplotou. Dřevo změnami vlhkosti a teploty mění svoje fyzikální vlastnosti - rozměry a tyto změny mají přímý vliv na trvanlivost povrchové úpravy. Ve dřevě se mění napětí ve vláknech, dřevo se potom kroutí a praská. Mnohdy není ani prasklina vidět a právě i sebemenší trhlina se pak chová jako kapilára a nasává vodu pod nátěr. Výsledkem jsou potom barevné změny a hniloba, neboť nasátá voda se nemůže rychle odpařit.

Údržba je náročnější

Co se týká údržby, po použití je potřeba umyvadlo očistit a osušit tak, aby nedocházelo k dlouhodobému vlivu vody na nátěr a dřevo. Zde je podstatný vliv použitých dezinfekčních prostředků.

Všechny prostředky, které obsahují chlór, jsou nevhodné. Z tohoto hlediska také chlór obsažený ve vodě - pokud zůstane voda v umyvadle např. přes noc nebo i několik hodin bez vypuštění, má to podstatný vliv na životnost nátěru. Samotná údržba se skládá z očištění umyvadla po každém použití nechlorovým přípravkem, opláchnutí čistou vodou a osušení. Asi 1x týdně je zapotřebí nechat vanu uschnout a ošetřit speciálním přípravkem. A přibližně 2x do roka je vhodné umyvadlo naolejovat. Na mytí dřevěného umyvadla lze použít mýdlovou vodu nebo speciální přípravky. Mimo topnou sezonu je také vhodné v místnosti s dřevěným umyvadlem častěji větrat. O tom, jakou podlahu do koupelny vybrat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47