Cihla se vyvíjí s dobou. Umí zateplit a odvede stavební vlhkost

 Dům 
11. února 2020 20:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cihla je tradiční materiál pro stavění domů Depositphotos
Tradice v Česku nám velí: rodinný dům má být poctivou zděnou stavbou. Ale nejde jen o tradici. Jednovrstvé cihelné zdivo se dnes úspěšně využívá i pro výstavbu pasivních domů.

Energeticky pasivní dům, jehož obvodové zdivo je postaveno z jediné vrstvy cihelného zdiva bez dodatečného zateplení? Ano, je to možné.

Jedna vrstva šetří peníze

Při moderní výstavbě už nevystačíte s klasickými plnými cihlami. Dnes jsou na trhu nové typy cihel a tvárnic s promyšleným systémem dutin, které jsou vyplněny tepelnou izolací. Termoizolační zdivo pro jednovrstvé zdění se stává hitem, který vám nabídne několikanásobnou úsporu. Při stavbě domu šetří čas, práci a po jejím dokončení i peníze za vytápění.

Izolace uvnitř

Termoizolační cihly jsou vyrobeny ze stejného materiálu jako standardní cihly, jen jejich četné otvory vyplňuje izolační materiál. Tím může být minerální vata, expandovaný pěnový polystyren a podobně. Vždy jde o vysoce kvalitní cihly s výbornou izolací, ale podstatné je mít předem promyšleno, jakého efektu chcete dosáhnout. Tomu pak můžete přizpůsobit konkrétní volbu. Jestliže pro tepelnou izolaci dokonale splní vaše požadavky expandovaný polystyren, pro zvukovou izolaci je vhodnější minerální vata.

Klíčové parametry

Moderní zdivo by mělo splňovat tři parametry: minimální tepelný prostup, dobrou akumulaci tepla, vysokou propustnost. Všechny izolanty uvnitř cihly jsou upraveny jako hydrofobní a zároveň propustné, takže vlhkost se může dostat do cihlového střepu a z něj se odpařuje. To je velké plus oproti vnějšímu kontaktnímu zateplení, kde zejména při rychlé realizaci novostaveb hrozí srážení stavební vlhkosti ve zdivu a následný vznik plísní.

Přesné zdění

Systém broušených cihel umožňuje moderní, rychlé, přesné zdění na tenkovrstvou maltu, lepidlo nebo speciální pěnu. Díky minimální výšce ložné spáry dosahuje zdivo lepší tepelné izolace. Lze je použít jak na stavbu příček, tak na jednovrstvé nebo i vícevrstvé obvodové zdivo. Broušené cihly dobře izolují tepelně i zvukově, akumulují teplo, regulují vlhkost vzduchu, čímž vytvářejí zdravé vnitřní mikroklima. Pokud nechcete klasické pálené cihly, vyrábějí se i broušené cihly vápenopískové a betonové. Při přesném zdění je vždy nutné dbát na perfektní založení stavby.

Zvuková izolace

Jestliže kladete důraz na zvukovou izolaci – uvnitř bytu, mezi byty, mezi domy, pak uvítáte výborné vlastnosti akustických cihel. Jejich izolační schopnosti můžete zhoršit nesprávným zabudováním zdicích prvků v místech, kde dochází ke zvukovému propojení konstrukce. Tyto cihly mají speciální děrování, které při správném použití zaručuje vysoký útlum hluku. Akustické stěny mohou být jednoduché nebo dvojité. Jednoduché se omítají z obou stran, dvojité vždy jen z vnějších stran.

Cihly podle přání

Chcete-li stavět rychle, můžete použít i akustické cihly broušené. Díky zabroušení obou ložných ploch lze zdít na tenkovrstvou maltu, případně na zdicí pěnu. Pokud kladete důraz na nosnou funkci akustického zdiva, doporučují odborníci šalovací cihly zalévané. Otvory v nich se při zdění vyplní betonem nebo maltou. Dále čtete: Dům z tradičních cihel je dobrá volba. Cihly se v létě nepřehřívají a v zimě hromadí teplo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008