Objevte zdravé teplo z podlahy, stropu a stěn

 Dům 
16. března 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podlahové vytápění se postará o příjemný pocit teplých nohou Depositphotos
Sálavé teplo z podlahy, stěn a stropu prohřívá prostor rovnoměrně, je pocitově příjemné, úsporné a zdravé.

Topný systém zabudovaný v místnosti do obvodové stavební konstrukce překonává známé nevýhody radiátoru: přetápění prostoru, kdy většina tepla uniká pod strop.

Mokrá a suchá cesta

Celý systém podlahového vytápění se dá realizovat jak mokrou, tak i suchou cestou. Podlahová instalace může být teplovodní nebo elektrická. Princip provozu je v obou variantách shodný: zahřát konstrukci podlahy na teplotu jen o málo vyšší, než je teplota vzduchu. Tajemství úspěchu spočívá v tom, že hřeje velká plocha. Díky tomu je systém schopen vydat dostatek energie k vyhřátí celého prostoru. Všechny podlahové systémy proto můžeme shrnout pod obecné označení „velkoplošné nízkoteplotní vytápění“. Přesto se oba systémy liší.

Teplovodní systém

U teplovodního podlahového vytápění rozlišujte systémy potěrové a suché. Vedle rychlejší stavby je předností suchých systémů schopnost podstatně rychleji reagovat na vnější vlivy, tedy mít kratší dobu odezvy. Tím docílíte několika výhod: zvýšíte energetickou účinnost systému a dosáhnete ekonomické úspory. Když se večer vrátíte do nevytopeného bytu, uvítáte rychlé prohřátí interiéru. Jestliže však do místnosti svítí slunce, prostor se vyhřeje přirozeně a vy potřebujete teplotu rychle snížit. Zatímco u potěrových systémů musíte otevřít okno a vyvětrat, suchý systém vám nabízí ekonomičtější řešení – utlumit topný výkon.

Elektrický systém

Suchou cestou probíhá instalace moderního elektrického systému, u něhož máte na výběr z topných kabelů, rohoží a fólií. Jeho předností je snadná a rychlá realizace, úsporný provoz a pohodlná regulace. Teplotu lze nastavit pro každou místnost pomocí centrální řídící jednotky individuálně. Pro ni byste měli najít vhodné umístění, aby umožňovala jak individuální regulaci teploty v jednotlivých místnostech, tak i pohodlné ovládání celku z jediného centra. Výhodou je, že regulační systém umožňuje vyhřívat jen jednotlivé části podlahy. 

Teplo ze stěn

Vrcholem zdravého sálavého tepla jsou moderní systémy stěnového vytápění. Daří se jim úspěšně spojovat výhody podlahového vytápění s jednou předností radiátorů – nízkou tepelnou setrvačností. Vedle pružné regulace teploty dosahují v místnosti také optimálního rozložení teplot, které výhodnější ve srovnání s radiátory, ale dokonce i ve srovnání s podlahovým vytápěním.

Částečná klimatizace

Systém stěnového teplovodního vytápění je založen na topných registrech, které lze umístit přímo pod omítku nebo do sádrovláknitých desek. Tento systém poskytuje příjemné sálavé teplo. Tím, že hřejí stěny proti sobě, prohřívá se celá místnost rovnoměrně. Navíc lze systém využít i pro letní chlazení vzduchu v bytě.

Když hřeje strop

Stropní vytápění může být jak teplovodní, tak elektrické. Má několik předností. Do stropu lze instalovat podstatně vyšší topný výkon než do podlahy, protože v případě vytápění shora není na obtíž vyšší teplota topné plochy. Dále čtete: Topte doma moderně a bezpečně. Zkuste populární infrapanely.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47