Nezapomeňte vyměnit starý kotel, již brzy jim odzvoní a vystavujete se pokutě

 Dům 
07. března 2020 16:21 / Marie Popelková
  31
📷
5 fotografií v galerii
Za starý kotel můžete dostat pokutu až padesát tisíc Depositphotos
Pokud máte doma nejstarší kotel 1. a 2. emisní třídy, máte nejvyšší čas ho vyměnit. Ekologičtější zdroj musíte mít nejpozději na podzim roku 2022, jinak se vystavujete pokutě.

Vytápění pomocí starých kotlů patří k největším zdrojům znečištění ovzduší. V zemi je podle statistik z posledních let zhruba čtvrt milionu starých kotlů. Domácnosti budou muset mít ekologičtější zařízení, jinak je možné udělit pokutu ve výši až 50 tisíc korun.

Emisní třída

Od září roku 2022 tak bude možné mít kotle na tuhá paliva, které splňují minimálně 3. emisní třídu. Vesměs to bývají kotle vyrobené po roce 2000. Emisní třídu kotle je většinou možné dohledat na výrobním štítku kotle nebo v jeho dokumentaci. Pokud kotel štítek nemá nebo údaj na štítku chybí, pravděpodobně bude kotel starý a bude potřeba ho vyměnit.

Spálením jedné tuny hnědého uhlí ve starém kotli na tuhá paliva se do ovzduší dostane asi 10 kilo prachových látek, které zamořují ovzduší. K tomu je nutné přidat další plynné látky, které nepůsobí dobře na zdraví obyvatel a životní prostředí.

Ministerstvo životního prostředí mohlo z evropských zdrojů rozdělit lidem prostřednictvím krajů devět miliard korun na výměnu starých kotlů za nová zařízení. Celkem to naplánovalo na tři výzvy, kraje už většinou peníze ze dvou výzev rozdali a u třetí nyní lidé mohou o peníze žádat. Máte proto poslední šanci čerpat od kraje peníze, jinak budete muset vše platit sami. Cílem výměny kotlů je snížení emisí lokálního vytápění, a tím zlepšení ovzduší a životní prostředí.

Rozdělení miliard

První výzva začala v roce 2015. Lidé si rozdělili tři miliardy a vyměnilo se kolem 30 tisíc starých kotlů na tuhá paliva. Nejvíce peněz dostaly kraje Moravskoslezský, Středočeský a Jihočeský. Druhá vlna začala v roce 2017 a opět se rozdělovaly tři miliardy korun. Celkem by se ze tří výzev mělo vyměnit kolem 100 tisíc kotlů.

Uchazeči mohli starý kotel na pevná paliva vyměnit za novější typy, ale také za plynové kondenzační kotle, tepelná čerpadla nebo mohli nainstalovat solárně-termické soustavy pro přitápění nebo přípravu teplé vody.

Zelená úsporám

Lidé mohou získat až 85 procent z ceny, nejvíce však 127.500 korun. Zbytek musí doplatit sami. Pokud byli v minulosti úspěšní s žádostí o dotaci na kotel, mohli zájemci čerpat i peníze na zateplení z programu Nová zelená úsporám. Pokud i z něj dosáhli na dotaci, mohli obdržet bonus v desítkách tisíc korun. Co dělat, když nefunguje topení, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod