Jak si poradit s vlhkostí v domě

 Dům 
03. března 2020 09:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podceňovat vlhkost v bytě se nevyplácí Depositphotos
Provlhlé zdivo domu je velká nepříjemnost. Nejenže stavba postupně chátrá, ale především vytváří nezdravé prostředí.

Vlhkost ve zdivu se dá trvale snížit. Jde ale o náročný běh na dlouhou trať. Musíte vyřešit problémy, které někdo před vámi způsobil při stavbě domu tím, že zanedbal plošnou hydroizolaci podlah a svislé izolace. Trvalé odstranění potíží vyžaduje kombinaci několika metod vodorovné sanace vlhkého zdiva. Jsou to metody: mechanické, chemické, vzduchové, elektro-fyzikální a sanace povrchu.

Prostor s hydroizolací

Základní mechanická metoda probíhá takto: Spodní konstrukce zdiva se obnaží, očistí a vytvoří se v ní volný prostor, do něhož se vloží kvalitní izolace proti vlhkosti. Jde o léty praxe prověřený zásah do stavební konstrukce, který se provádí skutečně silou.

Podřezávání zdiva řetězovou pilou či diamantovým lanem, vrážení nerezových desek do průběžné spáry ve zdivu pneumatickým kladivem, který pohání kompresor. Účinnost této metody je zcela nepopiratelná. Každý způsob mechanické izolace má svá specifika a odvíjí se od typu a stavu zdiva.

Podřezání řetězovou pilou je určeno na soudržné výhradně cihelné zdivo s průběžnou spárou. Výsledkem je rychlé a levné řešení. Podřezání diamantovým lanem je pro smíšené kamenné betonové a železobetonové zdivo, které je soudržné, ale bez průběžné spáry. Vrážení nerezových desek se hodí pro cihelné a kamenné zdivo. Životnost tohoto radikálního opatření by měla být nejdelší.

Chemická injektáž může nahradit hydroizolaci

Pokud nechcete radikální mechanický zásah do konstrukce, v tomto se nabízí využít speciální chemický roztok, který se napouští do zdiva a slouží jako prostředek boje s vlhkostí.

Do zvlhlého zdiva navrtáte otvory, jimiž postupně napouštíte účinnou látku, která proniká hluboko do pórů, kapilár a trhlin stavební konstrukce. Tuto látku můžete napouštět buď beztlakově nebo pod zvýšeným tlakem. Hlavní výhody chemické injektáže jsou dvě možnosti řešení detailů přesně podle potřeb – vrty v rozích, koutech, v různých výškových úrovních. 

Nejsnadší metoda je vysoušení proudem vzduchu

Čerstvý vzduch a průvan zdivo vysušuje a působí proti plísním. V případě vzduchové izolace zdiva jde o systematické vysoušení a průběžné odvádění vlhkosti ze zdi proudem vzduchu. Proudící vzduch odvádí vlhkost z konstrukce do ovzduší. Tato metoda se používá u starších staveb, kde již byly metody odvětrávání vlhkosti z konstrukce použity dříve.

V podstatě jde o obnovení porušených zazděných, ucpaných vzduchových kanálů, které ve stavební konstrukci byly nebo měly být. Touto šetrnou metodou neriskujete vůbec nic a můžete ji zopakovat. Jediný nedostatek spočívá v tom, že u konstrukce, která je narušená vlhkostí, jde o řešení příliš mírné. Proto se vyplatí vzduchové metody zkombinovat s dalšími sanačními opatřeními. Doplňkové odvlhčování vzduchu může probíhat bez zásahu do stavební konstrukce. Dále čtěte: Jak bojovat s vlhkostí a plísní v domácnosti a jak jim předcházet?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve