Kaktus je nenáročná pokojová rostlina. Za trochu světla a péče vás odmění svou krásou

 Dům 
13. března 2020 14:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kaktusy můžete pěstovat na zahradě i za oknem Internet
Jsou to skromné a nenáročné rostliny, za trochu světla a péče vás odmění svou krásou. Nemusíte rovnou propadnout sběratelské vášni, ale pokud doma máte světlý parapet a chladné světlé místo k přezimování, můžete se stát úspěšným pěstitelem. Řeč je o kaktusech.

Kaktusy si lidé nejčastěji pořizují pro jejich minimální nároky na pěstování. Nenápadná pichlavá koule se většinou tváří nepřístupně, jakmile ale kouzlu kaktusů propadnete, bývá to láska na celý život. Velké rostliny vyniknou jako solitéry, ale těm malým to sluší ve skupině. Pestrou kolekci kaktusů můžete mít i v malém bytě v paneláku.

Pár slov o předcích

Domovinou kaktusů je americká prérie. Kaktusy se přizpůsobily suchu. Aby byly chráněny před sluncem a měly co nejmenší odpařovací plochu, vzaly na sebe postupně kulovitý tvar, vytvořily si tlustou pokožku a listy proměnily v trny. Přežít sucho jim umožňuje jejich dužnost, tedy schopnost zadržovat vodu.

Pěstitelské minimum

Kaktusy jsou sice nejodolnější a nejvitálnější rostliny, přesto musíte znát pár základních pravidel jejich péče. Důležitá je přiměřená zálivka, příliš vláhy jim nesvědčí. Nejraději mají chladné přezimování při teplotě kolem 10 °C. V těchto podmínkách je nezalévejte. Pokud nemáte tuto možnost a kaktusy jsou umístěny na teplejším stanovišti, zavlažujte, ale jen málo.

Přesazování

V hobby obchodech či zahradnictvích seženete speciální substrát pro kaktusy. Je písčitý, vzdušný, dostatečně propustný a bohatý na minerály. S přesazováním počkejte až na jarní období. Květináč vyberte jen o pár centimetrů větší, než je tělo kaktusu. Na dno dejte malou vrstvičku štěrku či kamínků, která poslouží jako drenáž. Dejte pozor, ať se neporaníte o ostré trny. Malé rostliny stačí obalit několika vrstvami papíru nebo si vemte na pomoc kuchyňskou chňapku. Větší kaktus pak bezpečně vyjměte a usaďte do nového květináče s pomocí polystyrenu.  

Nejčastěji pěstované druhy kaktusů

• Astrophytum - jedná se o velmi dekorativní kaktus, který nemá skoro žádné trny. Má rád slunce a sucho. Použijte substrát, který je dobře propustný a bohatý na kamínky. Při dobré péči a zimování na jaře krásně kvete. 

• Echinocactus - tento druh potřebuje hodně slunce, tepla a v létě jej musíte vydatně zalévat. Jeho výhodou je menší náchylnost na pěstování a můžete jej pěstovat i v zimě, protože některé druhy vydrží i teploty pod nulou. 

• Mammillaria - zařadit ji můžete mezi tzv. chlupaté kaktusy. Mají nejen trny, ale také bohatství trichomů. Je nenáročný, miluje slunce. Kvete drobnými kvítky ve věnci na vrcholu stonku. 

• Notocactus - jedná se o méně náročný druh kaktusu. Neoptřebuje hodně sluníčka. Má rád bohatší zálivku. Substrát ale musí být mírně kyselý. 

Vánoční krasavec

Možná vaši vánoční tabuli zdobí vánoční kaktus. Vykvétá v prosinci až lednu, pestrými květy od bílé přes červenou až sytě fialovou. Až odkvete, postavte ho na světlé nebo polostinné místo a na jaře začněte mírně zalévat. Do konce července pravidelně přihnojujte. K dalšímu kvetení ho přimějete, když ho v srpnu přestanete hnojit a zálivku omezíte na minimum. Dále čtete: Usychají vám všechny kytky? Zkuste pěstovat kaktusy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008