Jednoduchou pokojovou rostlinou je filodendron. Pěstovat ji zvládne každý

 Dům 
02. dubna 2020 09:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Filodendron není náročná rostlina Depositphotos
Oblíbenou pokojovou rostlinou je filodendron. Není to náročná rostlina, a proto je pěstování poměrně jednoduché. Přesto dokáže rostlina nabídnout hezký pohled.

Filodendron je popínavá rostlina. Může dorůst do výšky až dvou metrů. Ve své domovině, kterou jsou tropické pralesy, se přichycuje přímo ke stromům. K vlhkému místu se přichycuje svými kořeny. Pokud žádné vlhké místo rostlina nenajde, uvadne a uschne.

Pestré kreace

Listy filodendronu nabízejí velmi pestré kreace, a proto se hodí do různých prostor. Pokud má rostlina dostatek světla, mohou být listy dokonce i děrované. Pokud světla nebude tak moc, listy bývají celistvé.

Při umístění dbejte nejen na intenzitu světla, ale i kvalitu ovzduší. Dejte filodendron na stanoviště, kde je jasné a rozptýlené světlo. Má rád sluneční paprsky, ale nesmí být úplně přímé. Vhodná je pokojová teplota kolem 20 až 25 stupňů Celsia. V zimě může teplota klesnout i mírně pod 15 stupňů Celsia. Dávejte si také pozor na průvan.

Každý rok na jaře je potřeba rostlinu přesadit do jednotné zeminy nebo rašelinového substrátu a většího květináče, čímž se podpoří růst. Při pěstování je potřeba dostatečná vláha. Od března zhruba do srpna vydatně zalévejte tak, aby zemina nikdy nebyla suchá. Přesto si dejte pozor na promáčení. Velké množství vody způsobuje žloutnutí listů.

Miska s kamínky

Květináč s filodendronem je dobré mít uložený v misce s kamínky, díky kterým udržíte potřebnou vlhkost. V zimě je dobré rostlinu jednou za týden rosit. V období vegetace hnojte jednou za dva týdny tekutým hnojivem.

Rozmnožování dělejte stonkovými nebo vrcholovými řízky, které odeberete se třemi až pěti listy. Řízky potom zapíchněte do květináče, kde za měsíc a půl při teplotě zhruba 22 stupňů zakoření a budou z toho další rostlinky. O pěstování ibišku jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve