Pokud nemáte veřejný vodovod, pořiďte si domácí vodárnu

 Dům 
15. dubna 2020 09:45 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přísun vody je pro nás samozžejmostí Pixabay
Voda se dá čerpat různými způsoby, třeba pomocí domácí vodárny. Pokud si chcete zajistit její bezchybný chod, je třeba se držet několika rad. Připravili jsme si důležité informace, které potřebujete vědět před použitím domácí vodárny.

Domácí vodárny se využívají k čerpání pitné nebo užitkové vody. Voda se čerpá ze studny do domácnosti či chaty. Zařízení funguje opravdu jednoduše. Nemusíte se obávat komplikovaného mechanismu, nad kterým strávíte hodně přemýšlení, co s ním. Podstata čerpání vody je založena na čerpadle, které je spojeno s tlakovou nádobou. Díky vysokému tlaku se voda napumpuje tam, kde ji potřebujeme. Domácí vodárny se instalují tam, kde není dostupný veřejný vodovod. Jde o systém, který dopraví vodu ze studny na zahradu. Pokud máte na zahradě malý potůček nebo říčku, domácí vodárna je pro vás správným řešením.

Vodárna má různé výhody

Často se využívají v domácnostech, které mají vlastní zdroj vody. Jde o ekonomickou alternativu, díky které můžete ušetřit nemalou finanční částku. Hlavní výhoda je, že se dá využívat po celý rok. Vodu budete mít dostupnou stále. Dávejte si jen pozor na to, jaká je v zimním období venkovní teplota. Při teplotách pod bodem mrazu vzniká vysoké riziko zamrznutí vody uvnitř vodárny.

Jak instalovat domácí vodárnu

Instalovat domácí vodárnu je jednoduchá záležitost. Zapojte domácí vodárnu ke zdroji elektrického napětí – podle typu 230 V nebo 400 V. Nezapomeňte připojit sací hadici se sacím košem k hrdlu a ponořte ji do studny. Pak domácí vodárnu připojte k připraveným rozvodům vody. Otočte kohoutkem – voda teče.

Části domácí vodárny

Domácí vodárna se skládá z čerpadla, zpětné klapky, regulátoru tlaku, tlakového spínače, ovládací jednotky, řídicí jednotky s frekvenčním měničem a tlakové nádoby. Domácí vodárny mají často jako součást vybavení tepelnou ochranu. Pokud dojde k přetížení motoru čerpadla, samočinně se vypne. Když čerpadlo vychladne, zase se spustí.

Typy čerpadel

V prodejnách najdete nejrůznější druhy čerpadel – odstředivá, samonasávací povrchová, odstředivá povrchová, odstředivá povrchová s magnetickou spojkou, ponorná odstředivá, oběhová i sudová čerpadla.

Jaký typ si zvolíte, záleží na tom, odkud chcete vodu čerpat, jaká je sací výška i jaká je míra nečistot ve vodě. Známe několik druhů ovládání chodu čerpadla. Jde o ovládání pomocí tlakového spínače, který zapne čerpadlo při poklesu tlaku na nastavenou hodnotu. Druhým případem je ovládání pomocí ovládací jednotky. Tato jednotka sepne čerpadlo při dosažení nastavené hodnoty minimálního tlaku a vypne ho zase při zastavení průtoku. 

Tlaková nádrž

Při vybírání domácí vodárny nezapomeňte na dostatečnou velikost nádrže. Doporučujeme minimálně 60 – 100 l. Pokud zásobujete domácnost pitnou vodou ze studny, sežeňte si tlakovou nádrž s vakem z potravinářské pryže. Nezapomeňte každý měsíc tlak v nádobě zkontrolovat. 

Rady před používáním

  • Před prvním spuštěním čerpadla zalijte prostor čerpadla čistou vodou.
  • Přesvědčte se, zda je čerpadlo zavodněné.
  • Čerpadlo nemůžete v krátkých intervalech zapínat a vypínat tlakovým spínačem.
  • Před spuštěním domácí vodárny se ujistěte, že dimenze sacího potrubí není větší než sací hrdlo čerpadla.
  • Napojte výtlačné potrubí na výtlačné hrdlo.
  • Zkontrolujte, zda je sací trubka s košem ponořena do vody. 

Domácí vodárna s přímým spínáním

Pořídit si můžete také domácí vodárnu s přímým spínáním. Jde o automatickou vodárnu. Díky řídicí jednotce nepotřebuje instalaci tlakové nádoby. Automatická vodárna je vhodná pro zásobování vodou pro malé objekty, kde je nedostatek technických prostor. Dále čtěte: Chcete se pustit do kopání studny svépomocí? Přinášíme možnosti i rizika.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod