Koronavirus můžete mít i v bytě. Víme, kde v domácnosti se viru daří nejvíce

 Dům 
10. dubna 2020 09:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I u vás doma se může koronaviru dobře dařit Jumpstory
Lidé se před zákeřným koronavirem chrání v obchodě i na ulici. Měli by se však mít na pozoru i doma. Koronavirus si totiž můžete domů přinést třeba společně s nákupem nebo na oblečení. Víme, kde v domácnosti se koronaviru daří nejvíce.

Vědci z National Institutes of Health se zabývali tím, jak dlouho dokáže koronavirus na tom kterém typu povrchu v domácnosti přežít. A výsledky této studie vás možná překvapí. Původce závažného akutního respiračního syndromu koronavirus SARS-CoV-2 byl totiž detekovatelný na mnoha površích i několik dní. Tuto skutečnost si je třeba uvědomit, protože infekce se v mnoha případech šíří právě prostřednictvím povrchů, na které saháme. Patří sem například tlačítka ve výtahu, mobilní telefony, kliky na dveřích a jiné.

Na mědi i kartonu

Pokud máte doma například měděné nádobí, možná vás bude zajímat, že právě na tomto materiálu dokáže koronavirus vydržet i čtyři hodiny. I na obyčejné kartonové krabici dokáže virus přežít, a to až 24 hodin. A to je teprve začátek.

Koronaviru se daří i na omítce

Dokonce i omítka je živnou půdou pro koronavirus. Když na ni ulpí, vydrží zde až 36 hodin. Podobně dlouho dokáže virus přežít také na laminátu, například v kuchyňském dřezu. Studií, které se zabývají tím, jak dlouho na kterém povrchu koronavirus umí přežít, je několik. A je pravdou, že různí vědci docházejí k různým závěrům, takže jednotlivé doby se mohou v rámci více studií trochu lišit.

Plasty i nerez představují velké riziko

Podle odborníků z National Institutes of Health přežívá virus na plastu a nerezové oceli přibližně tři dny. Přitom právě tyto materiály jsou v domácnostech hojně zastoupeny. Ať už jde o nerezové dřezy, nádobí, příbory a jiné kuchyňské náčiní. To samé se týká plastů - i z tohoto materiálu můžete mít doma kuchyňské náčiní, ale i nábytek a podobně. A podle některých vědců se na plastu dokáže koronavirus udržet i devět dní. Na dřevu pak koronavirus vydrží přibližně čtyři dny.

Sklo nemá konkurenci

Vůbec největší riziko pak představuje podle odborníků sklo. Koronavirus se na něm udrží 96 hodin, tedy čtyři dny, některé prameny uvádějí dokonce i devět dní. A sklo je přitom rovněž v bytech zastoupeno poměrně často. Nejde jen o okna nebo zrcadla, ale ze skla bývají také stoly a stolky, skleničky, skleněné mohou být výplně dveří i dvířka sprchového koutu.

Klíčový je úklid

Pokud můžete, věnujte nějaký čas důkladnému úklidu domácnosti. Nejde o pár zablácených stop v chodbě nebo chuchvalec kočičích chlupů krčící se někde v rohu místnosti. Váš domov byste měli alespoň čas od času opravdu důkladně vyčistit. Podle odborníků jsou v boji proti koronaviru nejúčinnější prostředky obsahující ethanol, chlornan sodný či peroxid vodíku. Pokud nebudete schopni dezinfekční přípravky pořídit v obchodě, vyrobte si vlastní, návody najdete v našem článku zde. Nezapomínejte také na časté mytí rukou a pokud budete mimo domov, vyvarujte se vysoušečům rukou na veřejných místech a společným ručníkům. Raději použijte jednorázové papírové utěrky, které po použití zahodíte. Možná to není nejekologičtější řešení, avšak v současnosti velmi potřebné.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod