Několik možností, jak ročně uspořit nemalé peníze na osvětlení

 Dům 
06. dubna 2020 14:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Svítit v místnostech, kde nikdo není, se může docela prodražit Depositphotos
V dnešní době více než kdy jindy hledíme na každou korunu a snažíme se ušetřit, kde se jen dá. A na čem můžeme uspořit nejvíce? Na tom, co používáme denně, tedy na elektrické energii. Dnes se zaměříme na osvětlení, u nějž najdeme hned několik možností, jak na něm ušetřit.

Mnoho z následujících kroků zvládnete sami, tudíž nebudete muset volat elektrikáře či jiného řemeslníka. Ovšem pokud si na následující rady netroufnete, nebojte se požádat o pomoc. Rozhodně se vám to vyplatí.

Rychlá návratnost investic

Abyste začali šetřit za osvětlení domácnosti, nejprve vás to bude něco málo stát. V první řadě je nutné počítat s výměnou starých žárovek za úsporné LEDky a s pořízením senzorů pohybu, jejichž ceny začínají přibližně na 150 korunách. Počáteční investice se ale poměrně rychle vrátí.

Stop klasickým žárovkám

Nejprve si projděte všechny místnosti a poznamenejte si, kde máte jaký typ svítidel a kolik jich bude potřeba vyměnit. Dobrou zprávou je, že s přechodem například na LED osvětlení nemusíte měnit celé svítidlo. Pouze v kuchyni pod linkou je výměna zářivek za LED pásky či podobný typ úsporného osvětlení žádoucí.

Výhody LED osvětlení

Zarputilým zastáncům klasických žárovek jen připomeneme, že LED zdroje jsou, co se týká kvality osvětlení a vhodného světelného spektra, lepší než obyčejné žárovky, jejichž prodej je v Česku již zakázán (doprodávají se pod názvy „tepelný zdroj“, „světelná dekorace“ atp.). Jejich životnost je také nesrovnatelně delší a spotřeba energie mnohonásobně nižší. A v kombinaci s pohybovými čidly dokáží při úspoře energie doslova zázraky.

Když se začne stmívat

Pohybové senzory mají tu výhodu, že si můžete nastavit intenzitu světla, na které mají sepnutím reagovat. Nemusíte se tak bát, že vám budou rozsvěcovat během dne. Jakmile se ale zešeří, začínají plnit svoji funkci. Při pohybu v místnosti zapnou světlo a po určité nastavené době, obvykle po 20 vteřinách bez zaznamenaného pohybu, jej pak automaticky vypnou.

Nemusíte se tak bát, že zůstane rozsvícené v garáži nebo sklepě třeba i několik dnů. Jelikož jsou moderní senzory pohybu neuvěřitelně citlivé, dokáží rozpoznat skutečně sebemenší pohyb, proto nemusíte mít strach, že by vám senzor zhasínal a rozsvěcoval světlo například během práce na počítači. Čtěte také: Největší hříchy, kterých se dopouštějí české domácnosti. Neděláte je také?

Nastavení zvládne i laik

Montáž senzorů není náročná, jen je potřeba počítat se zásahem do stropu či stěny a že senzor musí být propojený se svítidlem, čili nejvhodnější je jeho montáž v těsné blízkosti světelného zdroje. Nastavení pohybových senzorů je velmi snadné, ale většinou jsou již vhodně seřízené z výroby.

A pokud by vám z nějakého důvodu vadilo rozsvěcování, například když si budou děti v pokojíčku chtít promítat pohádku nebo hrát na duchy, můžete stále jednoduše sáhnout po vypínači a senzor deaktivovat. Jen je už při jejich pořizování nutné na tuto variantu myslet a zakoupit si pohybový senzor s takzvaným přepínačem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve