Zahradní bazén nemusí fungovat jen během léta. Vysoké investice se ale vracejí pomalu

 Dům 
13. dubna 2020 08:35 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bazén je vhodným doplňkem k bydlení Internet
Při současném nedostatku vody je to rozmařilost – ale nad míru příjemná. Bazén, který je zapuštěn do země není levnou záležitostí.

Je řešen jako stavba a na vašem pozemku se stává nemovitostí trvalé hodnoty. Jestliže je správně umístěn, může vytvořit příjemný prvek pro vaši zahradu – funkční, estetický.

Výdajů je více

Vedle investičních nákladů na výstavbu bazénu musíte počítat s řadou nákladů na vybavení – filtrace, filtrační písek, schůdky, osvětlení, vybavení na údržbu a provoz, bezpečnostní zakrytí. Když budete bazén využívat celoročně, stoupnou výdaje na jeho zastřešení. Musíte mít zajištěn dostatečný zdroj vody a elektrické energie. Velká vstupní investice se vám díky trvalé úspoře provozních nákladů bude pomalu vracet.

Sedm základních konstrukcí bazénů

• Fóliová – nenáročný rodinný bazén kruhového nebo oválného tvaru s pevnou konstrukcí. Dá se zapustit do země úplně. Vyžaduje minimum zemních prací.

• Plastová – bazén je svařený z tenkých polypropylenových desek. Kvalitní polypropylen má vysokou teplotní odolnost, je mechanicky odolný a tvarově i barevně stálý.

• Sklolaminátová – tuhá skořepina je zpevněna skelnými vlákny a vyráběna jako monolitní celek, který neobsahuje žádné spoje či sváry. Bazén má integrované schodiště pro bezpečný vstup do vody.

• Kompozitní – skelet tvoří speciální panely z kompozitních materiálů. Lze u nich realizovat dvě úrovně dna (mělčina, hlubší část).

• Keramická – modely, jejichž stěny tvoří několik vrstev, jednou z nich je vrstva keramická. Má vysokou pevnost, tvarovou stálost.

• Betonová – železobetonová konstrukce umožňuje vyrobit bazén na míru s velkou životností. Bazén lze vybavit filtrací bez potrubních rozvodů a technické místnosti.

• Nerezová – atraktivní díky své eleganci, trvanlivosti, rychlé montáži údržbě. Nerezová ocel vám zaručuje maximální odolnost po desítky let.

Typy bazénů

Skimmerový bazén není vodou naplněn až po okraj, je vybaven mechanickým lapačem nečistot z hladiny. Přelivový bazén umožňuje naplnění vody až po okraj a je vybaven přelivnou hranou podél okrajů po celém obvodu bazénu. V obou variantách míří zachycená voda do filtrační nádoby a odsud se přečištěná vrací zpět do bazénu pomocí proudových trysek. Zahradní bazény se většinou nevyrábějí na zakázku, což výrobek trochu zlevní.

Výhody zastřešení

Zastřešení bazénu vám podstatně prodlouží koupací sezonu. Pomáhá tomu, aby voda v bazénu zůstala teplejší. Pod zastřešením se vytvoří mikroklima, které omezí tepelné ztráty za špatného počasí i v nočních hodinách. Za slunečných dnů funguje solární efekt, kdy voda akumuluje teplo, které se pod zastřešením vytváří. Lidé si zastřešení pořizují i kvůli ochraně dětí před pádem do vody. Zastřešení chrání bazénovou vodu před znečištěním prachem, pylem, padajícím listím. Dále čtěte: Jak perfektně vyčistit bazén? S vysavačem to hravě zvládnete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod