Zamezte vyhazování a plýtvání potravin. Pořiďte si vakuovačku

 Dům 
18. dubna 2020 09:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přístroj ušetří i čas Depositphotos
Vakuování má nespornou výhodu.A tou je značné prodloužení trvanlivosti potravin. Navíc ušetří i spoustu práce. Při výběru se však zaměřte na několik parametrů, které zajistí, že doma budete mít toho nejlepšího pomocníka.

V první řadě si ujasněte, zda máte v plánu vakuovat potraviny jednou za čas nebo to bude na každodenním pořadu dne. Na výběr totiž máte ze dvou typů vakuovaček, jde o ruční a automatickou. První zmíněná varianta se hodí spíše pro příležitostní práci, funguje většinou na principu baterie, výhodou je nízká pořizovací cena, zhruba do tisíce korun, i snadná manipulace. Automatická vakuovačka se zase hodí pro časté využití, pořizovací cena se sice pohybuje v řádech několika tisíců, ale ve většině případů bezchybně odsává vzduch a pracuje rychle.

Ruku v ruce s využitím jde totiž i umístění přístroje. Pokud budete vakuovačku používat často, v kuchyni musí být stále po ruce, aby se s ní nemuselo zbytečně hýbat, přenášet ji nebo dokonce vytahovat ze skříňky. V případě, že máte prostornou kuchyň, umístění řešit příliš nemusíte, dejte si jen pozor na to, aby byl přístroj v blízkosti elektrické energie. Pokud máte zásuvku daleko od místa, kde budete vakuovačku používat, zaměřte se při výběru na dostatečnou délku kabelu, rozpětí se pohybuje zhruba od 80 centimetrů až do 2 metrů.

Nedostatek místa

V případě, že bydlíte v menším bytě a kuchyňku máte miniaturní a nepřipadá tak v úvahu, aby vakuovačka byla neustále na kuchyňské lince, myslete na to, aby byl stroj skladovatelný. Některé typy je možné skladovat i ve vodorovné poloze. Ideální přístroj ke snadnému přenosu by měl vážit do zhruba 1,5 kilogramu. Jak vybrat novou kuchyň, jsme psali zde.

Důležitý parametr je také sací výkon a příkon, který zodpovídá za to, jak rychle se vzduch odsaje a potravina zataví. S větším příkonem roste i sací výkon, ale zároveň se zvyšuje i spotřeba energie. Pro domácí využití však nebude potřeba extra rychlé vakuování a můžete proto zvolit přístroj s nižším příkonem. Velmi důležitý je také parametr podtlaku, který ovlivňuje, kolik vzduchu zůstane v sáčku. Čím větší bude, tím méně vzduchu zůstane uvnitř, takže zavakuování je účinnější. U většiny domácích pomocníků narazíte na hodnoty pohybující se okolo 0,7 - 0,8 bar.

Co vakuovat?

Vakuovat se můžou prakticky všechny potraviny, u všech je přístoj schopný prodloužit jejich čerstvost, zachovat vitaminy i chuť. Vakuovat můžete například maso, ovoce, zeleninu, houby, bylinky, pečivo i uvařené pokrmy. Potraviny se vakuují do sáčků, ideální je používat sáčky na více použití.

Mezi hlavní výhody vakuování se řadí:

  • Omezení vyhazování jídla.
  • Dostatek místa - vakuované potraviny zaberou velmi málo místa.
  • Zachování vitaminů a aroma u potravin.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47