Každý typ omítky má své výhody. Hlavní argumenty, které hrají pro ty sádrové

 Dům 
21. dubna 2020 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Sádrové omítky nemají tendenci praskat Internet
Sádrové omítky jsou na vápenocementové nebo vápenné bázi. Nanášejí se v jedné vrstvě do tloušťky čtyř centimetrů, ale i při malých tloušťkách zakryjí nerovnosti. Omítky na vápenocementové či vápenné bázi jsou stvořené k aplikaci na milimetr přesné zdivo.

Každý typ omítky má své výhody. Stejně je tomu i u těch sádrových. Představíme vám tři hlavní argumenty, které hrají v jejich prospěch.

Zdravý a moderní interiér

Základní složkou sádrových omítek je sádra. Sádrové omítky se vyrábějí z přírodního materiálu získaného klasickou těžbou minerálu – sádrovce. Omítky ze sádrovce jsou ekologické a zdravotně nezávadné. Sádrové omítky díky vysoké propustnosti udrží v interiéru příjemné mikroklima a dokážou regulovat vzdušnou vlhkost. Vyšší vlhkost absorbují a později zpět uvolňují do ovzduší. Stěny se sádrovou omítkou umějí akumulovat teplo a tím se podílejí na rovnováze teploty stěn a vnitřního prostoru. Pomocí sádrových omítek lze dosáhnout estetického povrchu. Kromě filcované úpravy je možné docílit moderních gletovaných ploch. Na hladkých stěnách ulpívá méně prachu.

Jednoduše se zpracovávají

Sádrové omítky se nanášejí jednoduše a při dodržení technologického postupu ji zvládnout i zkušenější svépomocní stavebníci. Sádrové omítky se nanášejí jednovrstvou technologií, což představuje rychlý postup omítkářských prací. Nanáší se ve vrstvě 10 mm. Sádrové omítky jsou vhodné k omítání stěn a stropů z nejpoužívatelnějších materiálů – pórobeton, plné cihly, beton apod. a jejich pomocí můžete dosáhnout dokonalého sjednocení zděné konstrukce a sádrokartonu. Dalšími sádrovými omítkami jsou ručně nanášené omítky a tenkovrstvé produkty vhodné nejen pro omítání zdiva, ale také pro finalizaci podkladních omítek. U ručních omítek můžete vybírat z povrchové úpravy gletováním nebo filcováním.

Jejich výhodou je odolnost 

Velkou výhodou sádrové omítky je schopnost přenášet drobná pnutí podkladu, a proto nejsou náchylné k praskání, opotřebování a stárnutí omítky. Sádrové omítky neabsorbují pigmenty barev, proto není nutné je často malovat. Jednoduchá technologie přináší ve srovnání s ostatními typy omítek investiční úspory. Dále čtěte: Postup při škrábání omítek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod