Nevšední pokojovou rostlinou je sloní noha. Umí uchovávat zásobu vody pro horší časy

 Dům 
23. dubna 2020 09:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nolina zaujme dřevnatým stonkem i "zvláštním účesem" Depositphotos
Nevšední pokojovou rostlinou je takzvaná sloní noha, kterou lidé znají také pod názvy nolina nebo beukarnea recurvata. Umí upoutat pozornost díky dlouhé dřevnaté noze, ve které si uchovává zásobu vody pro horší časy.

Rostlina pochází z mexických polopouští, proto jí nevadí sucho. V přírodě roste do výšky až deset metrů. Dá se ale pěstovat i v pokoji, kde vyroste do výšky kolem jednoho metru. Je to nenáročná rostlina na pěstování. Při správné péči vydrží dlouhou dobu.

Světlé stanoviště

Musíte si ale uvědomit, odkud pochází a že má ráda slunce a teplo. Vhodné je pro ni světlé stanoviště. Jakmile se dostane do popředí jaro a teplé dny, je nejlepší ji dát k otevřenému oknu, kde bude vystavená slunci. Dávejte na druhé straně pozor, aby v zimě v pokoji teplota neklesla pod deset stupňů Celsia, mohlo by to rostlině uškodit.

Sloní noha nepotřebuje velký květináč, protože vodu uchovává v dlouhé dřevnaté noze, nikoliv v kořenech. Noha je dole široká a postupně se zužuje, proto připomíná sloní nohu. Na vrcholu nohy má bohatou korunu listů, které jsou úzké a dlouhé desítky centimetrů. Listy se ohýbají, tím pádem vypadají jako zvláštní účes podobný Střihorukému Edwardovi.

Zalévat přiměřeně

Přesazení rostliny stačí jednou za tři roky. V sezoně jí dopřejte jednou za dva tři týdny hnojivo pro sukulenty nebo slabý roztok tekutého organického hnojiva. Zalévejte přiměřeně, protože rostlina nemá ráda mokrý substrát. Přísun vody ale vyžaduje, takže na ní tolik nešetřete, především na vodu myslete v období růstu od jara do podzimu.

Hrubý písek

Listy odpařují mnoho vláhy, protože je rostlina žíznivější než kaktusy. Substrát by měl být mírně vlhký, ne však mokrý. V misce nesmí zůstávat voda. Pokud sloní nohu přelijete, bude mít svěšené listy a stonek změkne. Můžete tomu předejít tím, že na dno nádoby nasypete hrubý písek nebo jemný štěrk, což bude fungovat jako drenáž proti přemokření. O neobvyklé rostlině známé jako živé kameny jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008