Nezapomeňte před zimou vyčistit okapy. Pomoci vám může i speciální robot

 Dům 
01. října 2020 10:24 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čištění okapů je práce nepříjemná, leč nezbytná Depositphotos
Čištění okapů je práce velmi neoblíbená, zároveň však nezbytná. Pokud čištění okapů zanedbáte, riskujete tím vytopení půdních prostor, zničení fasády či dokonce střešní římsy.

Na čištění okapů je dobré se zaměřit alespoň dvakrát do roka, a to na jaře a na podzim. Záleží však hlavně na množství opadavých stromů poblíž domu. Nejen spadané listí však může okapy ucpat. Vítr může do okapů zanést i větvičky a další nečistoty a pořádnou paseku v nich udělají i ptáci a další drobná zvěř, která si v okapech může hledat své útočiště.

Čištění postaru

Pokud jsou vaše okapy dobře přístupné, můžete se do čištění pustit sami. Postačí vám k tomu dobré štafle, kyblík, lopatka a případně hadice na vodu. Tato metoda je asi nejnáročnější, byť pravděpodobně nejlevnější. Stačí, když vylezete na štafle a pomalu lopatkou odstraňujete všechny nečistoty, které ukládáte do kyblíku. Když je hotovo, je dobré ještě okap propláchnout hadicí.

Speciální čisticí nástavce

Další možností je využít speciální nástavce na čištění okapů. I v tomto případě čistíte ručně, avšak díky nástavci odpadají štafle.

Tyto nástavce mají většinou na jednom konci škrabku, na druhém smetáček a lze je přidělat na teleskopickou tyč. V tomto případě tak stojíte pod okapem a pouze pohybujete tyčí. K některým nástavcům je také možné přidělat hadici, takže můžete okap rovnou i propláchnout vodou.

Zjevnou nevýhodou však je, že nevidíte, zda se vám podařilo okap vyčistit opravdu důkladně. Z toho důvodu je lepší přeci jenom alespoň na závěr vylézt na štafle a vše zkontrolovat.

Slušnou práci odvede i robot

Pokud se vám do čištění okapů skutečně nechce a jste ochotni obětovat nějaké peníze, abyste se této práci vyhnuli, může vám posloužit robot na čištění okapů. Ten je zkonstruován tak, aby prošel všemi možnými typy okapů a jednoduše projede celým okapem a gumovou vrtulí z něj vymete veškeré listí, větvičky a další nečistoty.

Kdy raději pozvat odborníky

Pokud jsou však vaše okapy příliš vysoko nebo špatně dostupné, obraťte se raději na odborníky a neriskujte své zdraví možným pádem. Stejně tak učiňte i v případě, že o své okapy příliš nepečujete. Profesionálové totiž okap nejenom vyčistí, ale také okapy v případě potřeby opraví a vyvarujete se také poškození střešní krytiny, které můžete způsobit neopatrným zacházením. O tom, jak vbrat správné okapy pro váš dům, se můžete dočíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod