Kvalitní kompost si můžete vytvořit i pokud žijete v bytě. Bez nežádoucího zápachu a dotěrného hmyzu

 Dům 
09. září 2020 12:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kompostovat můžete i v bytě Depositphotos
Kvalitní kompost si můžete snadno vytvořit i pokud bydlíte v bytě. Domácí kompostér si přitom můžete vyrobit i sami a při správném postupu zlikvidujete svůj bioodpad bez zápachu a dotěrného hmyzu.

Při domácím kompostování se jedná o takzvané vermikompostování neboli kompostování pomocí žížal. Žížaly totiž dokážou v poměrně krátké době přeměnit váš rostlinný odpad na kvalitní hnojivo a takzvaný žížalí čaj.

Jak na domácí kompost

Vermikompostér si můžete vyrobit i sami, jeho základ tvoří v podstatě tři kyblíky s pevným víkem. Kompostér ale můžete zakoupit i hotový a v nějakém hezkém designu.

Zpočátku jsou využity pouze dvě patra kompostéru. Do prostředního patra umístěte žížaly a následně svůj bioodpad. Můžete sem vložit jako základ i nějaké listí či zeminu, kam se budou moci žížaly schovat. Aby byl kompost účinný, doporučuje se do něj nasadit dva až tři tisíce žížal. Vzhledem k tomu, že jsou žížaly citlivé na teplotu, je optimální jim zajistit stabilní teplotu okolo 20 stupňů Celsia. Spodní patro kompostéru pak zůstává prázdné, do něj bude stékat žížalí čaj, který můžete využít při zalévání květin, jelikož se jedná o velmi kvalitní hnojivo. Horní patro pak můžete přidat až ve chvíli, kdy se prostřední naplní.

Čím žížaly krmit

Svým žížalám můžete do kompostéru dát veškeré zbytky ovoce a zeleniny, zbytky pokojových rostlin, ale také papírové ubrousky či kávové filtry. Obzvláště si pak pochutnají na kávové sedlině a čajových sáčcích, ve kterých se dokonce velmi často rozmnožují. Přidat můžete i skořápky od vajíček, které vašemu hnojivu dodají ještě vápník.

Žížaly naopak nepotěšíte chuťově výraznými potravinami, jako je cibule, zázvor či velké množství citrusů. Do kompostéru dále nepatří pecky, kosti, zbytky masa, mléčné výrobky či tuky.

Jak zabránit zápachu

Klíčem k úspěchu je vyváženost – žížalám musíte dávat pouze tolik odpadu, kolik dokáží spotřebovat. Pokud je budete překrmovat, začnou se v kompostu hromadit zbytky, na kterých se začne tvořit plíseň, která je původcem zápachu. Obvykle se doporučuje přidávat denně čtvrt až půl kila bioodpadu. Jednou za čas je také dobré kompost prohrábnout, čímž se provzdušní a vy se také můžete podívat, jak se vašim žížalám daří. O tom, jak založit kompost na zahradě, se můžete více dočíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod