Jak tapetovat stěny bytu a jaký druh tapet zvolit

 Dům 
08. září 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne vždy se všechno povede napoprvé Depositphotos
Tapety v domácnostech se rozšířily ve chvíli, kdy se zkvalitnila výroba papíru a místo ruční výroby se tapety začaly vyrábět v pásech. Nyní se používají nové materiály, nové tiskové techniky i nové barvy. Tapety se zpřístupnily širokým vrstvám obyvatel.

Tapety se z domácností vytrácely po první světové válce a upadly v zapomenutí. Jejich obliba nastala v polovině 70. let minulého století. V dnešní době máte k dispozici velký výběr druhů tapet.

Tapet existuje mnoho druhů

Tapety se rozdělují na jednovrstvé a dvouvrstvé. Jednovrstvé tapety jsou z jediného pásu papíru a mají tištěný vzor. Dvouvrstvé tapety jsou tvořeny ze dvou pásů papíru či jednoho pásu papíru a druhého pásu z jiného materiálu. Tyto pásy jsou slepené k sobě. Papírová strana je vždy rubová a tvoří podložku. Na lícové straně může být plastická fólie, hliníková fólie, textil, korek, dřevěná dýha, stébla atd.

U některých tapet se setkáte mimo tištěného vzoru i s ražbou, která napodobuje tkaninu, dřevo, pytlovinu, hrubou omítku atd. Dříve se u jednovrstvých tapet tato ražba po vyschnutí lepidla a vypnutí tapety ztrácela. Moderní technologie zejména u dvouvrstvých tapet vytváří hrubší ražbu a struktura ražby zůstává po zaschnutí a vypnutí tapety neporušená.

Tapet existuje několik typů. Dělí se na:

  • otíratelné
  • omyvatelné
  • vysoce omyvatelné

Otíratelné tapety jsou označeny jednou vlnovkou a můžete je otřít navlhčenou prachovkou. Lepidlo, které se vám při lepení dostane na lícovou stranu, odstraníte mírně navlhčenou houbou. Omyvatelné tapety jsou označené dvěma vlnovkami a můžete je otírat slabým roztokem mýdla nebo saponátu. Vysoce omyvatelné se označují třemi vlnovkami a dají se mýt silnějším roztokem mýdla a můžete z nich odstranit silnější znečištění. 

Jak odstranit staré tapety

Při každé úpravě povrchu stěn musíte odstranit staré vrstvy až na omítku. Pokud vám po sejmutí tapet zůstanou na zdi zbytky lepidla, puchýře, větší rýhy či nerovnosti, mohli byste všechny nedostatky vidět pod nově vytvořenou vrstvou. Tapety nestrhávejte příliš rázně, protože tak můžete udělat díry v omítce.

Nejprve tapety pomocí houby namočte teplou vodou, změklý papír půjde lépe seškrábnout. U dvouvrstvých tapet vám může po strhnutí zůstat spodní vrstva na stěně. Pokud nejdou tapety strhnout, může být stěna poškozena. Po odstranění příčiny musíte zpevnit podklad olejovým separačním nátěrem. Pokud tapetujete na zdravou malbu, musíte stěnu nejdříve umýt. Stěna se nesmí příliš provlhčit a před tapetováním počkejte, až vyschne.

Lepení tapet

Pásy tapet si odměřte, aby vám vznikla malá rezerva. Vzorované tapety musíte stříhat na návaznost vzoru. Před zahájením lepení na zeď tužkou a pomocí olovnice zlehka naznačte svislou čáru, která bude tvořit hranu prvního pruhu. Vždy začínejte v rohu místnosti na okenní straně, aby plocha byla nasvícená.

Tapetu položte rubovou stranou nahoru a štětcem naneste lepidlo od středu tapety po celé délce na obě strany. Lepidlo nechte nasáknout podle tloušťky tapety. Nespěchejte, v případě, že nedodržíte časový limit 10–15 minut, tapeta se důkladně neroztáhne a způsobí na stěně bubliny. Připravenou tapetu přitiskněte ke stěně. Začněte od horního okraje a srovnejte do svislice podle narýsované čáry. Plně tapetu rozviňte a pomocí kartáče uhlaďte od středu tapety ke stranám. Pečlivě vytlačujte vzduchové bublinky mezi tapetou a podkladem.

Před nalepením dalšího pásu tapety zkontrolujte návaznost vzoru a lepení opakujte. Spoje mezi jednotlivými pruhy uhlaďte válečkem a lepidlo, které jste vytlačili, musíte odstranit mokrým hadříkem. Dále čtěte: Jak efektivně vyčistit tapety. Postup je závislý na jejich materiálu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve