Do každé domácnosti se hodí trochu jiné pokojovky. Poradíme, jak si vybrat ty správné

 Dům 
10. září 2020 09:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokojové rostliny dodají interiéru šmrnc Pixabay
Byt bez živých zelených rostlin působí smutně a neútulně. Jak ale vybrat ty správné pokojovky do vaší domácnosti? Roli hraje hned několik věcí.

Pohled do zeleně uklidňuje, což ocení snad každý člověk. Navíc pokojovky dodají bytu pocit útulnosti a některé rostliny jsou také velmi dekorativní. I nad výběrem rostlin v květináči je ale dobré trochu popřemýšlet, do každé domácnosti se totiž hodí jiné druhy květin. Musíte totiž zohlednit to, kdo v bytě žije.

I alergici se mohou těšit z rostlin

Pokud v bytě žije někdo, kdo trpí alergií na pyl, budete se zřejmě muset poohlédnout po nekvetoucích rostlinách. Výběr je naštěstí dostatečně velký. Vyhněte se ale nejen kvetoucím pokojovkám, ale také těm s plstnatými listy, ve kterých se hodně usazuje prach, což může alergikům rovněž vadit. Nic nepokazíte například blahovičníkem, tedy eukalyptem. Pokojový stromek se stříbřitými listy se dobře pěstuje, a silice, které odpařuje, mají navíc antibakteriální účinky. Samozřejmě také příznivě působí na horní cesty dýchací.

Květina místo dekorace

Pokud hledáte květinu, která u vás doma zastane dekorativní funkci, pořiďte si třeba orchidej Phalaenopsis. Má nádherné výrazné květy a k dostání je v různých barvách, takže nebude problém vybrat takovou rostlinu, která bude ladit se zbytkem interiéru. Oceníte také to, že tato rostlina je snadná na pěstování. Stačí orchideji dopřát dostatek světla a pravidelně ji kropit.

Ideální do suchého paneláku

Jestliže žijete v panelovém domě, kde je suchý vzduch, můžete si domů donést třeba kalanchoe neboli kolopejku. Sušší vzduch jí nevadí. Ani přímé sluneční světlo. A i tak vás odmění pestrobarevnými květy, kterými se můžete kochat minimálně pět týdnů.

Rostliny pro zdraví

Věděli jste, že palmy dokáží zlepšit ovzduší v místnosti? Některé druhy, například datlovník, zvlhčí vzduch v místnosti. Tato rostlina se dobře přizpůsobí prostředí, nevadí jí ani nedostatek světla. Vyžaduje vyšší teploty, dostatečnou zásobu vody a v létě občas přihnojení. Jiné palmy zase zbaví ovzduší škodlivých sloučenin. Třeba palma horská pomáhá odstranit benzen, formaldehyd a trichlorethylen.

Květiny pro zapomětlivce a lajdáky

Pokud máte problém vzpomenout si na to, že je třeba rostliny pravidelně zalévat, můžete si koupit sukulenty nebo třeba aloe vera. Pěstování aloe vera nevyžaduje žádné zvláštní úsilí. Tato pouštní rostlinka je zvyklá na sucho, vydrží tak i několik dní bez zalévání a jiné údržby. Jako bonus pak můžete využít šťávu z rostliny třeba na hojení drobných zranění nebo popálenin.

Do temných koutů

Rostlin se nemusíte vzdávat ani tehdy, pokud je váš byt tmavý a denní světlo do něj proniká jen sporadicky. Ideální volbou je netík, který se řadí mezi nejkrásnější kapradiny. Jediné, co tato rostlinka vyžaduje, je občasné rosení. Dejte si ale pozor na průvan, ten tato kapradina vyloženě nesnáší. O pokojovkách, které vám pomohou zkvalitnit spánek, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47