Kvalita spánku záleží i na polštáři. Vybrat ten optimální není úplně jednoduché

 Dům 
12. září 2020 07:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Polštářů existuje velké množství typů Pixabay
Pokud se chcete opravdu dobře vyspat, musíte si pořídit kvalitní postel, rošt, matraci, ale i polštář. Pokud polštář vybíráte bez rozmyslu nebo podle ceny, může se vám to brzy vymstít.

Jakmile se po novém polštáři začnete shánět, možná budete značně překvapeni, kolik typů je na trhu. Liší se velikostí, tvrdostí i materiálem. Na jednu stranu vám to komplikuje výběr, na druhou je to ale dobře, protože každý si díky široké nabídce může vybrat polštář přesně sobě na míru.

Zaměřte se na velikost

Začněme tím nejjednodušším, a sice výběrem velikosti. Platí, že čím větší máte postel, tím byste měli mít také větší polštář. Toto pravidlo však neplatí pro všechny, výběr velikosti záleží především na vašich preferencích.

Počet polštářů

Stejné pravidlo jako u velikosti polštářů platí i u počtu polštářů. Zatímco někdo nedá dopustit na jeden jediný, jiný zase dává přednost několika polštářům, kterými si může podložit záda například při čtení knížky v posteli.

I tloušťka hraje roli

Zásadní při výběru polštáře není ani tak velikost jako jeho výška. Ta by se měla vybírat s ohledem na polohu, v níž nejčastěji spíte. Usínáte pravidelně na boku? Pak vám bude vyhovovat vyšší polštář, který vyplní mezeru mezi krkem a hlavou. Pokud dáváte přednost spánku na břiše nebo na zádech, zvolte nižší polštář, který zajistí vodorovnou polohu páteře a nebude zatěžovat váš krk.

Speciální polštáře

Polštáře mohou být nejen klasické, ale i zdravotní, ortopedické nebo anatomické. Jsou mezi nimi rozdíly, které je třeba rovněž vzít v potaz.

Klasický polštář

Nejoblíbenějším typem polštáře je stále asi klasika v podobě polštáře ve tvaru obdélníku, který je plněný polyesterem nebo peřím. I ten je ale nutné čas od času vyměnit. Jak poznáte, že je ten správný čas na pořízení nového polštáře? Přeložte polyesterový polštář na půl a položte na něj botu, pokud se pod tlakem boty polštář nepohne, měli byste se podívat po novém. Otestovat můžete také péřový polštář, a to tak, že jej také přeložíte na půl a vytlačíte z něj vzduch. Pokud se dokáže sám narovnat, měl by být v pořádku.

Zdravotní polštář

Kdy může výrobce nazývat polštář zdravotním? Ve chvíli, kdy je klinicky hodnocený podle zákona o zdravotních prostředcích. Takovýto polštář by měl být označený písmeny CE, označení je zárukou toho, že výrobek splňuje požadavky všech platných směrnic.

Anatomický polštář

Anatomický polštář je tvarovaný podle lidského těla a pomáhá udržet optimální polohu hlavy, čímž má pozitivní vliv na krční páteř i na svalstvo. Anatomické polštáře slibují kvalitní spánek bez bolestí zad.

Ortopedický polštář

Na rozdíl od zdravotního polštáře nemusí mít ortopedický polštář žádný certifikát a nevztahují se na něj směrnice ani normy. Tento polštář by měl předcházet problémům s páteří, ale jeho účinky nemusí být klinicky ověřeny.

Zajímejte, co polštář ukrývá

Na co byste se měli při výběru polštáře jednoznačně zaměřit? Na jeho náplň, která udává to, jak se vám na něm bude spát a jakou oporu vašemu tělu dopřeje. Na trhu je k dostání hned několik variant.

Paměťová pěna

Paměťová pěna, která je známá také jako líná pěna, se přizpůsobuje tvaru těla a snižuje tlakové body. Tento inovativní materiál vyvinuli vědci z NASA za účelem snížit tlak vyvíjený na těla kosmonautů ve vesmíru. Tato výplň je skvělou volbou pro ty, kteří často v noci mění polohu, je také vhodný pro osoby trpící bolestmi krční páteře. Za nevýhodu tohoto materiálu je možné považovat snad jen vyšší cenu.

Peří

Péřové polštáře jsou zárukou měkkosti a tepelného komfortu, takže dělají lidem službu především v zimních měsících. Výhodou je jejich poddajnost a dlouhá životnost. Nejsou však vhodné pro alergiky.

Polyesterová výplň

Co se týče polyesterových výplní, jsou vyhledávané především kvůli nižší ceně, skutečnosti, že dobře drží tvar a jsou vhodné pro alergiky. Nevýhodou je jejich nižší životnost. O tom, jak peřiny a polštáře správně prát, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008