Jak správně čistit topinkovač. Špatným postupem můžete přístroj nenávratně zničit

 Dům 
08. října 2020 08:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Údržba topinkovače má svá pravidla Depositphotos
Pokud chcete, aby vám spotřebiče doma vydržely co nejdéle, musíte se o ně pečlivě starat a udržovat je v čistotě. Nejinak je tomu v případě topinkovače. Poradíme, jak jej vyčistit, ale přitom nezničit.

Křupavé topinky nebo dozlatova upečené toasty jsou výbornou pochoutkou, kterou si můžete dopřát k snídani, obědu i večeři. Prakticky existují dvě možnosti jejich přípravy. Buď si topinky nebo toasty usmažíte na pánvi v oleji, nebo zvolíte zdravější variantu bez použití oleje. V takovém případě si toust nebo chleba upečete v topinkovači a po vytažení jej můžete sníst jen tak, nebo zlehka potřít máslem.

Pokud doma topinkovač máte a používáte jej, měli byste myslet i na jeho pravidelnou údržbu. Ale pozor! Má to svá pravidla. Když je nedodržíte, můžete svého pomocníka také zničit.

Zásobník na drobky do myčky nedávejte

Většina topinkovačů má zásobník na drobky, který zadrží většinu drobků a zrn. Ideálně po každém použití jej vytáhněte a drobky vysypejte. Zásobník můžete také lehce umýt teplou vodou s troškou saponátu. Můžete také na houbičku nanést trochu soli, jedlé sody a octa a tácek vytřít, následně opláchnout teplou vodou a vysušit. Raději jej ale nedávejte do myčky, může totiž zrezivět. Než vrátíte zásobník na své místo, pořádně jej vysušte.

Jak očistit vnitřek topinkovače

Uvnitř, mezi tenkými a křehkými ohřívacími tyčemi, se také často přichycují drobky a zrna toastu či jiného pečiva. Otočte stroj a lehce zaklepejte, dokud nevypadnou všechny drobky. Drobky, které se uvnitř pořád drží, můžete odstranit třeba pomocí starého zubního kartáčku. Dobře vám k tomuto úkonu poslouží i užší, plochý malířský štětec.

Nikdy však na čištění vnitřku topinkovače nepoužívejte ostré předměty, jako je nůž nebo vidlička. Špičaté předměty mohou poškodit topné vodiče, což se pak může podepsat na špatné funkci stroje a v nejhorším případě se narušením topných vodičů začnou uvolňovat toxické výpary formaldehydu.

Udržujte v čistotě i povrch přístroje

I povrch topinkovače je třeba udržovat v čistotě. Pokud se na něm usadil jen malý prach, stačí použít jednoduchý hadřík z mikrovlákna. Pokud se jedná o skvrny od tuku, např. kvůli blízkosti sporáku, používejte teplou vodu a mycí prostředek nebo čističe pro plastový povrch.

Můžete si ale připravit i vlastní čisticí směs. Smíchejte 100 ml octa a 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva. Umíchejte kašičku a tou povrch toustovače vyčistěte. Pak omyjte čistou vodou a osušte papírovou utěrkou.

Pokud je povrch z nerezové oceli, existují speciální čisticí prostředky na nerez ocel.

Oblast kolem otvoru pro toust je také obvykle vyrobena z nerezové oceli. Tam je často mnoho malých, spálených míst. Nejlepší je opět použít trochu čisticího prostředku na nerez. Pokud vás trápí zapečený sýr v toustovači, můžete použít fígl s papírovými utěrkami, o kterém jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47