Zabraňte rosení oken. Stačí vědět, co pomáhá a je po problému

 Dům 
10. října 2020 12:56 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Okna se nejčastěji začnou rosit na začátku zimy Depositphotos
Objevují se vám kapičky vody na oknech a loužičky vody na parapetech? Zkuste pár následujících triků, díky nimž můžete rosení zabránit.

Pohled na zarosená okna není nic příjemného. Ta se objevují nejčastěji na podzim, kdy se venku ochladí a v interiéru se naopak začíná topit. Každopádně rosení oken byste neměli přehlížet, jelikož všude tam, kde se dlouhodobě koncentruje vlhkost, hrozí riziko vzniku plísní. Ale stejně tak to neznamená, že byste nutně měli okna měnit. Zkuste dodržet nejprve pár jednoduchých pravidel.

Proč dochází k rosení 

Rosení oken z vnitřní části je obvykle způsobeno nevyvětranou vlhkostí. Jeden dospělý člověk totiž dokáže jenom za jednu noc nadýchat až litr vodní páry. K tomu spočítejte vaření, sušení mokrého prádla, interiérové květiny, případně akvárium. A vysvětlení toho, proč se u vás zdržuje tolik vlhkosti, máte na světě. 

Správné větrání 

Nečastější reakcí na zarosená okna je jejich otírání. To je samozřejmě dobře. Ale pokud chcete zamezit opakovanému rosení, je potřeba především dobře větrat. A to hlavně v zimě. A to znamená několikrát za den okna dokořán otevřít na několik minut a poté opět dobře zavřít. Otevření ventilačky určitě není vhodným řešením. Máte-li žaluzie, nechejte je během chladným měsíců pokud možno vytažené. Žaluzie totiž často brání proudění vzduchu a tím pádem zvyšují i pravděpodobnost rosení.

Správná vlhkost

Abyste eliminovali rosení, je dobré udržovat vlhkost vzduchu v místnostech cca na 50 %. Z tohoto důvodu určitě uvažujte o pořízení vlhkoměru. Pokud vlhkost přesáhne doporučenou hodnotu, pátrejte po příčinách. Tím může být například vaření v otevřeném hrnci. Používejte proto digestoř a vařte v hrncích s poklicemi. Také okenní parapety, jež značně přesahují do místnosti, podporují rosení. Stejně tak je to se závěsy a záclonami.

Vrhněte se na mytí

Ještě než nastane zima, je dobré okna pořádně umýt. V zimě se do toho můžete také pustit, ale jednak si tím zbytečně vyháníte z domu teplo a pak také hrozí, že by mokré okenní těsnění mohlo přimrznout a při dalším otevření okna ho odtrhnete či roztrhnete, a tím pádem jej nevratně poškodíte. Z okna nejvpre odstraňte hrubé nečistoty, například pomocí vysavače nebo smetáčku. Nezapomeňte zkontrolovat odtokové kanálky. Jsou-li ucpané, může se zde hromadit voda. Skla poté ošetřete vodou s běžným saponátem a vyleštěte. Více tipů, jak mýt okna, jsme psali zde. Co se týče moderních pomocníků, tak i na ně pozor. Rozhodně se vyhněte parním čističům, které produkují páru o teplotě vyšší než 60 stupňů Celsia. Při takto vysoké teplotě dochází k poškození těsnění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod