Tipy, jak si zrychlit a usnadnit práci v kuchyni
Snídaně, obědy, večeře. Pokud musíte připravovat všechna jídla, z kuchyně se někdy ani nehnete. I když ale chystáte jen některá z nich, budou se vám hodit cenné rady. Díky nim připravíte třeba zdravější hranolky, budete mít zelí bez zápachu nebo rychleji vaříte brambory.
Zbožňované hranolky
I když jsou nezdravé, většina lidí hranolky zbožňuje. Dvojnásob to platí u dětí, kterým se zavděčíte talířem hranolek s kečupem. Pokud chcete dělat hranolky zdravější, dejte je před smažením na 20 minut do mléka. Při smažení pak nenasáknou tolik tuku. Děti si pochutnají a vy budete mít dobrý pocit, že jim nepodáváte jídlo, které plave v oleji.
Urychlete vaření brambor
Pokud jste strávili příliš mnoho času přípravou masa nebo hlavního jídla a potřebujete urychlit vaření brambor, dá se tomu také pomoct. Jakmile dáte brambory na plotnu a začnou vařit, přidejte do nich lžičku másla nebo světlého piva. Díky tomu se jejich příprava urychlí a ušetříte tím čas. Je to jednoduché a přitom účinné.
Rychlá příprava luštěnin
Urychlit můžete i vaření luštěnin jako třeba čočka nebo fazole. Stačí do vody přidat trochu soli a ušetříte nejen čas, ale také elektřinu nebo plyn podle toho, kterou z těchto komodit používáte při vaření na sporáku.
Zápach ze zelí
Máte rádi české národní jídlo vepřo, knedlo a zelo, ale je vám nepříjemný zápach zelí? Nevadí. Pachu z vařeného zelí se zbavíte tak, že vložíte chlebovou kůrku do vody, kde se vaří zelí. Kůrka zápach pohltí, takže se s ním nebudete muset potýkat. A pak už si zelí můžete v klidu vychutnat.
Máslem proti připáleninám
Pokud máte strach z připáleného mléka, před vařením hrnec vymažte máslem nebo vymyjte studenou vodou. Díky tomu by se mléko nemělo připálit. Máslo nebo tuk pomůže také tehdy, pokud se bojíte, že vám bude utíkat voda z hrnce, když budete vařit vajíčka, polévku nebo třeba těstoviny. Stačí potřít okraj nádoby a voda utíka nebude.
Když něco přesolíte či překořeníte
Pomocníkem v kuchyni mohou být i jablka. Pokud jste to přehnali s množstvím kari v omáčce, zjemníte ji díky jablečné šťávě. Když přesolíte polévku, hlavní záchranou jsou brambory. Pokud je ale nemáte po ruce, zkuste v ní na deset minut povařit několik kousků jablka a také by to mělo pomoct. O tricích v kuchyni jsme psali zde.