Zahrada plná květin vypadá krásně. Pořiďte si semínka a trvalky i letničky se předpěstujte doma

 Dům 
18. března 2021 09:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Udržované květiny jsou chloubou každého zahrádkáře Depositphotos
Pokud chcete mít vaši zahradu plnou krásných barevných trvalek a letniček, je ten pravý čas na nákup semínek a začít s jejich předpěstováním. Trvalky a letničky se budou skvěle vyjímat na záhonech, ale také na terase či pergole.

Květiny obdivujete pro jejich krásu, barevnost, pestrost i vůni. Vypěstujte si ty, které se vám nejvíce líbí.

Pestrobarevná terasa

Rozmanité barvy na terase dodají prostoru eleganci. Krásná je terasa vyladěná do dvou nebo tří hlavních barev, ale pestrobarevná terasa má taky své kouzlo. Květiny byste měli vybírat podle toho, zda je místo slunné nebo zastíněné. Ideální je zvolit rostliny, které budou kvést po celou sezonu. Terasu můžete vyzdobit v rustikálním stylu, nebo ve středomořském, záleží čistě na vás. Svou roli hraje nejen velikost květináčů, ale i barva truhlíků.

Květy pro jaro

V únoru jste si do květináčů zasadili hlízy begónií a nechali je v teple naklíčit, nyní byste je měli zkontrolovat. V březnu vysejte do pařeniště čínské hvozdíky, měsíčky, astry, hledíky. Pokud máte zahradu v teplých polohách, můžete letničky vysít přímo do půdy na záhonu. V květnu pak můžete na terasu vyrukovat s letničkami citlivými na mráz. Rostliny, které stěhujete ze sklepů či chodby, nejprve otužujte a zvykejte je na nižší teploty. Ale po zmrzlých mužích už se mrazíků nemusíte obávat. V březnu bez obav na terase vydrží hrnkové převislé jívy, na kterých se objevují kočičky. Můžete přidat odolné macešky a prvosenky. Pokud je nebudete chtít schovávat, přehoďte přes ně navečer netkanou textilii. 

Závěsné koše

Závěsné koše na terasách i pergolách se těší velké oblibě, ušetří spoustu místa a květy můžete pozorovat i ve výšce očí. Zálivka by u květin v závěsných květináčích měla být častá. Dařit se v nich bude lobelkám, maceškám, lilku jasmínovému, vějířovce, petúnii, pelargonii, hrachoru nebo popenci. 

Královny pozdního léta

Nezapomeňte na hortenzie – královny pozdního léta. Udělají vaší terase službu zvláště tam, kde nebude pálit slunce po celý den. Milují kyselou půdu a polední zastínění. Na to nikdy nezapomínejte. Nesmíte zapomenout ani na přihnojování. Květiny, které musejí vydržet po celou dobu s omezeným množstvím půdy, budou potřebovat ve vegetačním období pravidelný příjem živin. Nejlépe se osvědčuje rozpustné hnojivo přimíchané do vody. Na balkoně, terase nebo pergole nemusíte pěstovat jenom okrasné květiny, ale můžete zde mít i zeleninu nebo ovoce. Pěkně vypadají v truhlíku vysázené různobarevné saláty nebo v závěsném košíku pěstované stáleplodící jahody. Dále čtěte: Pěstujte rostliny, které pomohou zmírnit stres a navodit v domácnosti pohodovou atmosféru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve