Kamenný koberec vylepší venkovní prostor i váš byt. Před pokládkou ale musíte vědět pár věcí

 Dům 
14. února 2021 10:08 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Kamenný koberec nahradí dlažbu Depositphotos
Kamenný koberec je moderní stavební materiál, který má stále více příznivců. Je vhodný na podlahy, stěny, stropy i schody, a to v exteriéru i uvnitř bytu. Pokládku zvládnete i svépomocí, je však nutné vědět, na co si dát pozor.

Kamenný koberec se skládá z říčních nebo mramorových oblázkových kamínků různé zrnitosti. Kamínky se smíchají s pryskyřicí a vzniklá směs se pomocí hladítka rozprostře po podkladu. Vznikne tak bezespárý, estetický pevný povrch, který suverénně nahradí vnitřní i vnější dlažby a ostatní podlahové materiály.

  • Kamenný koberec v exteriéru pomůže vyřešit například problém s odlupující se dlažbou okolo bazénu.
  • Na balkoně nebo terase vytvoří jednolitou plochu.
  • Zvýší bezpečnost na schodech.
  • Vytvoří funkční a estetický, snadno udržovatelný povrch.
  • Neomrzá, neklouže, netvoří se na něm louže.
  • V interiéru vytvoří originální podlahu.
  • U ploch s podlahovým topením dokonce šetří peněženku. Teplo projde stěrkou velice rychle a podlaha začne rychle hřát.
  • Je žádaným materiálem i pro alergiky. Drobné částečky prachu, které nejvíce obtěžují, se díky struktuře podlahy udrží na zemi, prach se nevíří a snadno jej vyluxujete.

Na co si dát pozor

Někdo svěří pokládku kamenného koberce do rukou profesionálů, někdo si na to troufne sám. Než si ale materiál pořídíte, měli byste mít na paměti několik věcí:

Investujte do kvalitního materiálu, který obsahuje penetraci pro podklad, směs na kamenné koberce i materiál na obnovu. Dodavatel nemůže zapomenout ani na dokumentaci (návod, materiálové a technické listy).

Na trhu se objevují také "zázračné“ samopenetrující pryskyřice. Tyto výrobky však raději odmítněte, chemické zákonitosti totiž v jejich prospěch příliš nehovoří. Na kamenné koberce se zkrátka nehodí.

Pokud jste kamenným kobercem zkrášlili venkovní terasu a trocha vám zbyla, není vhodné tento zbytek využít uvnitř domu či bytu. Pro interiéry se totiž používá hladká uzavřená struktura, která nepropouští vodu a snadno se čistí. Pokud zbytek z terasy nechcete vyhodit a chcete jej aplikovat doma, pak ještě budete potřebovat plnič pórů, který povrch uzavře. V exteriéru naopak musí být struktura kamenného koberce vodopropustná. Nevyžaduje žádnou velkou údržbu – všechno vyřeší vysokotlaký čistič (wapka).

V exteriéru se kamenný koberec nejčastěji aplikuje na betonovou desku nebo dlažbu, je možné ho ale položit i na vyrovnané štěrkové lože zakryté geotextilií. V interiéru může být podkladem opět beton, ale klidně i staré parkety. Kamínky samy vyrovnají nerovnosti povrchu, jen v případě velkých prohlubní se doporučuje provést nejprve nivelační stěrku.

Důležitá je také tloušťka nanesené vrstvy. Zatímco v interiéru v případě vyrovnaného povrchu postačí 6 mm, pro venkovní pochozí plochu se volí 1 cm při pokládce na beton a 2 cm při aplikaci na štěrkové lože. O centimetr silnější vrstvu pak budete potřebovat na nejnamáhanější příjezdovou cestu. Je to logické - pohybují se po ní auta. O tom, že se kamenný koberec hodí i za kuchyňskou linku místo klasických kachliček, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008