Jak se zbavit dotěrných mravenců. Efektivně a bez chemie

 Dům 
02. března 2021 10:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mravenci v bytě rozhodně nejsou nic příjemného Pixabay
Pokud jste začali doma často vídat mravence, pravděpodobně se u vás hodlají zabydlet natrvalo. Nejspíše se k vám mravenci zatoulali z venku při některé ze svých výprav za potravou. Následně zjistili, že mají u vás doma mnohem lepší podmínky k životu než venku, a tak se rozhodli k vám nastěhovat.

Mravenci se k vám do bytu dostanou nejčastěji po fasádě. Pokud zjistí, že máte za oknem teplo a že je tam také květináč, který přímo vybízí k tomu, aby se do něj nastěhovali, mají už v podstatě jasno. Pokud ještě najdou zdroj potravy, jejich stěhování k vám domů je prakticky jisté.

Nezanedbejte prevenci

Jako vždy je i v tomto případě nejlepší nepodcenit prevenci. Jelikož zabránit mravencům ve vstupu do vašeho bytu je prakticky nemožné, je potřeba zaměřit se při prevenci na to, aby u vás doma nenalezli zdroj potravy.

Základem je správné skladování potravin, a to především těch, které obsahují cukr, protože ty mravence lákají nejvíce. Pokud se jedná například o cukr samotný, raději ho neuchovávejte v původním papírovém pytlíku. Papír totiž mravenci prokoušou jakoby nic. S uzavíratelnou skleněnou dózou však nezmůžou nic. I když máte všechny potraviny kvalitně uskladněny, můžete i tak dělat nevědomky mravencům hotové hody. Pokud máte z mravenčí návštěvy strach, nezapomínejte pravidelně utírat kuchyňskou linku a zametat podlahu. I zde se totiž mohou nacházet nejrůznější drobečky, na kterých si mravenci rádi pochutnají.

Zkuste bílou křídu

Pokud už si mravenci váš byt vyhlédli k nastěhování, je potřeba začít jednat. Do boje můžete vyrazit i s obyčejnou bílou křídou. Pokud vysledujete, kudy se mravenci dostávají k vám dovnitř, můžete jim na těchto místech namalovat čáry křídou. Zdá se to jako maličkost, ale tímto způsobem rozbijete mravencům jejich cestičky, což je zmate a raději se vrátí, odkud přišli.

Octová voda

Ocet je v domácnosti skvělý pomocník a pomůže vám i v boji proti dotěrným mravencům. Těm se totiž pach octa nebude ani trochu líbit. Stačí, když si smícháte ocet s vodou v poměru jedna ku jedné a směs přelijete do rozprašovače. Pak už jen stačí nastříkat všechna místa, na kterých jste mravence zahlédli. A pokud si nejste jistí, můžete rovnou vystříkat všechny rohy, škvíry a zákoutí, případně můžete preventivně octovou vodou vytřít i podlahy. Octové aroma mravence zaručeně vyžene pryč.

Hřebíček a máta

Pokud by aroma octu kromě mravenců vyhnalo z bytu i vás, můžete vyzkoušet roztok, který vašemu nosu rozhodně vadit nebude. Mravencům totiž vadí také aroma hřebíčku a máty. Proto si můžete jednoduše připravit účinný roztok z těchto bylinek, který použijete stejně jako octovou vodu. Stačí jen přidat třicet kapek mátového éterického oleje a stejné množství oleje z hřebíčku do sto dvaceti mililitrů teplé vody. Směs následně jen promíchejte a přemístěte do rozprašovače.

Kromě toho, že aroma máty a hřebíčku vyžene mravence, poradí si totiž i s dalšími druhy hmyzu. Tato směs se taky výborně hodí například i jako domácí repelent proti komárům. A pokud si chcete doma vyrobit účinný repelent proti klíšťatům, dočtete se více zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod