V gumovém těsnění a zásobníku pračky se snadno množí bakterie a plísně. Zbavte se jich

 Dům 
17. února 2021 09:22 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pokud těsnicí gumu pravidelně nemyjete, rozmnoží se tam černá plíseň  Depositphotos
Automatická pračka vám ušetří spoustu práce s praním prádla. Mnozí však zapomínají na to, že pračku je nutné pravidelně čistit, aby prádlo, které do ní vkládají, bylo neustále čisté a voňavé. Mezi opomíjené části pračky se řadí zejména gumové těsnění dvířek a dávkovač. Pokud se o ně příliš nestaráte, rozmnoží se tam plísně a bakterie. Zjistěte, jak se jich jednoduše zbavit bez chemických prostředků.

Během každého praní se v pračce zachytávají zbytky pracího prášku a další nečistoty. V kombinaci s vlhkostí se v různých částech spotřebiče tvoří bakterie a plísně, což může způsobovat nepříjemný zápach, kterým může načichnout i praný oděv. Mnozí si myslí, že stačí vyčistit buben, ale mýlí se. Zapomínají zejména na gumové těsnění nebo zásobník na prací prášek a prostor pod ním.

Pokud jste dlouho nemyli těsnicí gumu, patrně tam objevíte černou plíseň. Čištění něčeho takového si vyžaduje menší sebezapření, ale někdy to udělat musíte. Úklid raději neoddalujte. Čím později se do toho pustíte, tím to bude horší. Natáhněte si gumové rukavice a pusťte se do práce. 

Přečtěte si rádce jak vybrat pračku na covybrat.cz. Test a recenze praček vám pomohou vybrat tu nejlepší.

Dávkovač na prací prášek a aviváž

Zásobník na prací prášek je místo, kde zůstanou nečistoty po každém praní, takže se tam snadno rozmnoží bakterie. Pokud spolu s dávkovačem plánujete vyčistit celou pračku, do obou přihrádek nalijte zhruba půl sklenice rozpuštěné jedlé sody ve vodě. Větší sklenici octové vody nalijte i do bubnu.

Následně zapněte program s nejvyšší teplotou bez prádla. Předtím, než pračka přejde k máchání, program přerušte na několik hodin bez vypuštění vody. Poté znovu pračku spusťte. Po skončení bude zásobník čistší, ale patrně v něm ještě nějaké nečistoty zůstanou.

Vytáhněte dávkovač ven z pračky a namočte zhruba na půl hodiny do octové vody. Následně ho dočistěte pomocí houbičky či starého kartáčku na zuby. Nezapomeňte ani na prostor pod dávkovačem. Umyjte ho houbičkou, kterou předtím namočíte do octa. Přečtěte si také, jak udržovat v čistotě rychlovarnou konvici. Zbavte ji vodního kamene snadno a šetrně.

Gumové těsnění

Gumové těsnění je velmi příznivým místem k rozmnožování plísní. Pokud se do něj podíváte blíže po delší době, patrně tam najdete černou plíseň. Čištění gumy bude sice nepříjemné, ale zároveň poměrně nenáročné. Nejprve z ní v rukavicích vyndejte zachycené vlasy, kousky kapesníků či další zbytky nečistot.

Následně smíchejte ocet nebo kyselinu citronovou ve vodě v poměru jedna ku jedné. Namočte do ní hadřík a pečlivě s ním setřete všechny záhyby gumového těsnění, dokud nebudou zcela čisté. Na pomoc si můžete vzít i starý kartáček na zuby. Nakonec ho vytřete do sucha a dvířka pračky nechte otevřená. Těsnicí gumu byste měli mýt preventivně po každém praní. Stačí, když z ní vytáhnete nečistoty, vytřete ji mokrým hadříkem a nakonec vysušíte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve