Zahrádka na balkoně snadno a přehledně. Jak vypěstovat ovoce, zeleninu i bylinky

 Dům 
02. května 2021 10:32 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Co je nejvhodnější k pěstování na balkoně Depositphotos
Toužíte po bohaté úrodě, ale nemáte k dispozici zahradu? Nevadí, vlastní zahrádku si můžete založit na balkoně. Mnoho druhů zeleniny, ovoce i bylinek lze pěstovat bez problému v truhlíku nebo květináči.

V posledních letech se staly hitem minizahrádky na balkonech a terasách. Každý touží po vlastní úrodě, a proto se i spousta zeleniny či ovoce šlechtí k pěstování na balkonech. Stačí pouze správná péče a zalévání a můžete se těšit ze šťavnaté úrody plné vitaminů.

Praktické rady k pěstování na balkoně

Pokud máte malý balkon, využijte jeho místo efektivně. Vhodné je pořízení nějakého regálu, palety či vícepatrového truhlíku, do které umístíte rostlinky a sazeničky. Navíc je velkou výhodou fakt, že můžete rostliny rozmístit podle toho, jak mají rády slunce. Na to je potřeba také myslet.

Co se týká zavlažování, při pěstování v květináčcích nebo truhlících nezapomeňte dát nad dírku na dně vždy nějaký kamínek nebo hrubý písek. Kamínek zabraňuje tomu, že se ucpe odtokový otvor. Hlínu tedy nasypejte až na kamínky.

Poslední velmi důležitá věc je pravidelné hnojení. Když je rostlina zasazená na zahradě, má přirozeně živiny z půdy, kde funguje určitý přirozený koloběh. Když máte ale rostlinky na balkoně, je potřeba jim živiny pravidelně dodávat. Pozor ale na přehnojení. Řiďte se přesně pokyny podle typu hnojiva a rostliny, kterou pěstujete.

Nejvhodnější zelenina a ovoce k pěstování na balkoně

Ne všechny druhy zeleniny a ovoce vám budou na balkoně prospívat. U bylinek je to jednodušší, tak si můžete zasadit jakoukoli bylinku a pravidelně ji hnojit.

Ze zeleniny jsou nejvhodnější následující druhy:

  • Balkonová rajčata jsou naprostou jistotou, porostou vám bez problémů. Stačí je zalévat a správně zastřihávat. Bývají základem všech balkonových zahrádek.
  • Papriky můžete pěstovat také, ale jen pokud máte balkon na jižní straně, protože papriky potřebují hodně slunce.
  • Mrkev, petržel a ředkvičky pěstujte ve větších truhlících, aby měly rostliny dostatek prostoru, až začnou plodit.
  • Saláty jsou skvělou volbou k pěstování na balkonech, a to zejména kvůli jejich nenáročnosti a rychlosti růstu.
  • Plodová zelenina jako okurky, kedlubny nebo tykvovité rostliny se hodí na skutečně velké terasy, protože taková cuketa potřebuje klidně i metr čtverečný prostoru.

Pro pěstování ovoce vybírejte následující druhy:

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47