Odstranit staré linoleum i se zbytky lepidla může být oříšek. Rady, které pomohou

 Dům 
15. dubna 2021 08:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne vždy jde staré lino odstranit snadno Depositphotos
Pokud se chystáte na rekonstrukci podlahy a budete muset nejprve odstranit staré linoleum i se zbytky lepidla, určitě oceníte pár cenných rad, díky kterým vám vše půjde lépe od ruky. Největší problém obvykle představuje právě lepidlo, které mnohdy drží zuby nehty.

Strhnout staré linoleum nebývá většinou nijak extra složité. Na podkladu ovšem většinou zůstanou zbytky lepidla. Lehce odstranit jdou jem občas, většinou se bez větší síly neobejdete. Metod, jak nechtěné lepidlo zlikvidovat, existuje více. Každému vyhovuje trochu jiný postup.

Když staré lino musí pryč

Než se do likvidace starého linolea pustíte, odneste z místnosti veškeré vybavení. Pokud je pod krytinou betonový podklad, můžete linoleum pomocí ostrého odlamovacího nože či speciálního nože se zahnutou čepelí nařezat na menší pásy (asi 30 cm široké). Užší pruhy se vám budou odstraňovat lépe než celé pláty.

Fén horkovzdušnou pistoli nenahradí

Hodně pomáhá, když  linoleum před strháváním nahřejete horkým vzduchem. K tomu je ideální mít po ruce horkovzdušnou pistoli. Díky ní bude lino ohebnější a lepidlo změkne, takže půjde lépe dolů. V krajním případě si můžete vzít na pomoc fén, nečekejte však od něj žádné zázraky.

Pomůže i špachtle

Dalším nástrojem, který se vyplatí mít po ruce, je špachtle. Někdy lze sice lino odtrhnout i rukama, často to však jde lépe se špachtlí, kterou si vždy přizvednete hrany každého pásu a zbytek utrhnete. Vnější tuhý plášť by se měl trhat dobře, ale jestli je lino nalepeno po celé ploše, mohou vám na podlaze zůstávat kusy spodní vrstvy a lepidla, které se budou muset odstranit.

Jak odstranit zbytky starého lepidla

Všechny zbytky lepidla oškrábejte špachtlí tak, aby nic nezůstalo. Aby lepidlo změklo a dalo se lépe odstranit, nahřejte jej horkovzdušnou pistolí. Pokud je podklad z betonu, zkuste na lepidlo nalít horkou vodu a nechte několik minut působit. Vodu ale použijte pouze v případě, je-li podklad betonový, nikoliv dřevěný. Někomu se osvědčilo také povrch přebrousit.

V obchodech jsou rovněž k dostání nejrůznější chemické prostředky na odstraňování tapet a lepidel. Pokud si některý chemický odstraňovač pořídíte, postupujte vždy podle pokynů výrobce. Pokud potřebujete linoleum jen vyčistit, mohou vám pomoci obyčejné věci z domácnosti, o kterých jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47