Jak správně pěstovat kaktus, aby konečně začal kvést

 Dům 
23. března 2021 09:59 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Kaktus se řadí mezi sukulentní rostliny, protože ve svém těle shromažďuje vodu Depositphotos
Pěstování kaktusů není příliš náročné. Většina z nich vám neuhyne, i když se o ně nebudete příliš starat. Vykvetou však jen málokdy. Přimět kaktusy, aby kvetly, může trvat dlouho. V tomto ohledu platí, že trpělivost přináší růže. Dodržujte několik následujících pravidel a jednou se krásných květů dočkáte.

Kaktusy se řadí mezi sukulentní rostliny, protože dokážou shromažďovat vodu, kterou využívají v období sucha. Vlivem toho potřebují odlišnou péči. Kvůli úspoře vody kvetou většinou pouze krátce. Pokud vám kaktusy jednoho dne vykvetou, znamená to, že jste jim poskytli ideální podmínky pro růst a vývoj.

Vyberte si kaktus, který má schopnost kvést v blízké době

Pokud toužíte po kvetoucích kaktusech, měli byste si vybrat druhy, o kterých víte, že toho budou schopné. Některým totiž trvá roky, než začnou poprvé kvést. Pořiďte si takové, které už květy mají, abyste si byli jistí, že nebudete muset čekat několik let, než skutečně vykvetou. Nešlápnete vedle s kaktusy Mammillaria, Lobivia, Parodia, Rebutia nebo Gymnocalycium.

Zvolte vhodný květináč

Krásné keramické květináče, které často můžete spatřit v hobbymarketech nebo na jejich e-shopech, svým zajímavým designem lákají k tomu, abyste si je pořídili. V případě kaktusů však dejte přednost praktičnosti před krásou. Zkušení pěstitelé jistě vědí, že kaktusy musí být umístěné v květináči s otvory na dně, ale pro začátečníky může jít o novinku. Přebytečná voda musí mít kam odtéct. Květináč nezapomeňte podložit miskou.

Se zálivkou to nepřehánějte

Na zalévání kaktusů si musíte dát pozor. Pokud je budete zalévat moc, mohou uhnít. Během vegetačního období kaktusy zalévejte zhruba jednou za týden. Vždy zkontrolujte dotykem prstu, zda už je substrát suchý, a až poté jej zalijte. V opačném případě se zálivkou ještě chvíli počkejte. Před zaléváním vodu nechte odstát. Pokud trochu vody po zalití vyteče do misky, vylejte ji. V období vegetačního klidu kaktusy téměř žádnou vodu nepotřebují, proto bohatě postačí, když je zalijete zhruba jednou měsíčně.

Každý druh kaktusu vyžaduje trochu jiné stanoviště

Obecně platí, že kaktusům vyhovuje spíše dostatek světla než přítmí. Některým však méně a jiným zase více. Výběr stanoviště je pro kaktusy zásadní. Vždy se řiďte podle toho, jaký druh jste si pořídili. V létě můžete kaktusy umístit na terasu či balkon. Dejte však pozor, aby nezmokly, protože přemokření nesnášejí. Přečtěte si také, jak vypěstovat sladké jahody v truhlíku.

Kaktusy musíte v říjnu zazimovat a v břenu zase probudit

Kaktus vám patrně nikdy nevykvete, pokud ho nezazimujete. Někteří ho nechávají celý rok na stejném místě v bytě, kde se teplota během roku nemění, což je chyba. Zhruba od října kaktusy potřebují setrvávat v prostoru, kde postupně klesne teplota na osm až dvanáct stupňů Celsia.  

V březnu kaktus potřebuje vzbudit ze zimního spánku, proto jej přeneste zpátky do tepla na jeho oblíbené místo. Ve chvíli, kdy se na vrcholu kaktusu objeví nové trny, zalijte ho převařenou vodou, která má okolo padesáti stupňů Celsia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve