Mrkev si můžete vypěstovat i na balkoně. Poradíme vám jeden způsob

 Dům 
30. dubna 2021 11:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při správné péči se můžete těšit na velké plody Pixabay
Není nad domácí mrkvičku, která není ošetřena žádnými chemikáliemi. Její sladkost milují i děti, navíc se podává i jako první příkrm miminkům.

Pokud ale nemáte možnost si ji pěstovat na zahradě, poradíme vám jeden způsob, díky němuž si můžete mrkvev pohodlně pěstovat i na balkoně či terase.

Bedýnkové pěstování

Na balkonech se v dnešní době dá pěstovat prakticky cokoliv, nejenom květiny. Dopřát si můžete také sladké jahody, rajčata nebo papriky. A stejně tak i mrkev. Není to vůbec náročné. Jediné, čemu budete muset věnovat více času, je příprava.

Na sázení mrkve si najděte velkou dřevěnou bednu, která má hloubku alespoň 50 cm. Pokud jsou v ní velké mezery, vystelte ji igelitem, který na několika místech propíchněte, aby měla kudy odtékat přebytečná voda. Bedýnku pak až po okraj vysypejte prosátým pískem. Písek nechejte v bedýnce stát zhruba dva týdny, ničím ji nepřikrývejte.

Vlastní zemina i hnojivo

Aby vám mrkev dobře rostla, potřebuje k tomu speciálně namíchanou zeminu a také hnojivo. Buď použijte to kupované, anebo jej vylepšete tak, že smícháte 56 gramů běžného hnojiva, 28 g mletého vápence, 28 g směsi z mořských řas nebo vápenatých mořských řas (není to však nutné). Mrkev můžete stejně dobře hnojit i domácími přípravky například z droždí. Jak si připravit toto přírodní hnojivo, které se hodí na zeleninu i květiny, jsme psali zde.

Na zeminu potřebujete

  • 4 díly prosátého kompostu
  • 1 díl prosátého hrubého písku
  • 1 díl prosáté ornice
  • 1 díl vermikulitu

Sázení

Jakmile máte písek odleželý, udělejte do něj tolik otvorů, kolik mrkví chcete vypěstovat. S tím vám mohou pomoci i děti, které se v písku určitě budou rády hrabat. Otvory je však potřeba udělat prakticky až na dno. Do nich pak nasypejte připravenou zeminu smíchanout s hnojivem a nechejte opět dva týdny odležet. Nakonec udělejte do každé zeminy menší otvory a do nich vsypejte 4-5 semínek. Zahrňte je půdou, zalijte, poté bednu překryjte fólií a počkejte, dokud nezačnou klíčit. 

Třídění

Vyčkejte, až rostliny trochu povyrostou, a vyberte z nich ty nejsilnější. Zbytek prostě vytrhejte. Zbytečně by si braly živiny a mrkve by byly slabé a malé. Rostliny poté průběžně zalévejte a čas od času přihnojte. Během půl roku (záleží na odrůdě) se můžete těšit z opravdu velkých a silných plodů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve