Na špinavý toustovač platí několik fíglů, díky kterým připečené zbytky jídla odstraníte snadno a rychle
Někdy zbytky sýra drží tak silně, že na ně v zoufalství vezmete třeba kuchyňský nůž. Jenže to není moc rozumné řešení. Kromě toho, že tato metoda moc nefunguje, ještě si kvůli ní toustovač poničíte. A na poškrábaném povrchu se vám budou připečeniny držet čím dál více, takže nakonec vám nezbude nic jiného, než toustovač vyhodit.
I když toustovač stojí jen pár stokorun, je škoda kupovat zbytečně nový. Raději se jednou provždy naučte trik, díky kterému bude čištění i sebepřipálenějších zbytků sýra doslova hračka. Možná vám to na první pohled přijde divné, ale ve skutečnosti si vystačíte jen s kuchyňskou utěrkou. A nebo si můžete na pomoc vzít notoricky známé kuchyňské pomocníky – ocet či citron.
Ocet nebo citron
Ocet a citron dokáží nejen perfektně dochutit jídlo, ale především jde o nenahraditelné pomocníky při úklidu takřka čehokoliv. A pomohou i se zbytky připečeného sýra v toustovači. Jak na to? Je to naprosto jednoduché.
Nejprve toustovač zapněte a nechejte na prázdno nahřát. Stačí tak 20 až 30 sekund. Pak přístroj vytáhněte z elektriky a ještě teplé plotny postříkejte octem, případně citronem. Toustovač ihned zavřete a nechejte samovolně vychladnout. Nakonec si vemte pár ubrousků a vše očistěte. Postup můžete dle potřeby i zopakovat.
Stačí i ubrousek
Ještě jednodušší je trik s kuchyňskými papírovými utěrkami. Odtrhněte si tři ústřižky, složte je na sebe a ze spodní části je pomocí rozprašovače navlhčete obyčejnou vodou. Nechejte působit přes noc. Do rána vlhké utěrky veškerou špínu natáhnou do sebe a vy jen několika lehkými tahy dočistíte zbylé nečistoty.
Pokud máte strach, že připáleniny jsou opravdu moc odolné, můžete tuto metodu ještě vylepšit.. Místo vodou postříkejte utěrky citronovou šťávou nebo octem. Toustovač nechejte pár sekund nahřát, pak spotřebič vyndejte ze zásuvky a vložte dovnitř utěrky na přibližně 10 minut. Po vychladnutí stačí utěrkami setřít zbytky zaschlých nečistot a váš toustovač bude zase jako nový.
Zdroj: Autorský článek.