Jak zajistit lepší topení krbovými kamny a ušetřit za elektřinu

 Dům 
04. listopadu 2021 17:40 / Petr Vlach
  4
📷
4 fotografie v galerii
Teplo stoupající z kamen je vhodné poslat směrem do místnosti Pixabay
V souvislosti s nárůstem cen energií se do centra zájmu dostávají i alternativní zdroje. Pokud hledáte zlepšení funkce svých krbových kamen, máme pro vás dobrý tip.

Krbová kamna jsou jednoduchým doplňkem v mnoha domácnostech. Úspory energie dosahují zejména možností topit v době, kdy pouštět celý systém nemá cenu, ale je potřeba přitopit. Posloužit však mohou celoročně. Navíc se dá jejich účinnost zlepšit pomocí ventilátoru.

Ventilátor na krbová kamna

Spojit ventilátor a krbová kamna má velký smysl, protože se tak rychleji distribuuje teplo po místnosti. Velmi rychle se proto teplo od kamen dostane na místa, kde sedíte. Je ovšem jasné, že použití klasického ventilátoru by nedávalo velký smysl z hlediska ekonomiky provozu. Přece jen má stolní ventilátor spotřebu od nějakých 20 až třeba do 60 Wattů, a to v době, kdy klasické žárovky podobné spotřeby nahrazujeme LED žárovkami, nedává smysl. Naštěstí existuje řešení, které si elektřinu vyrobí samo.

Ventilátor s Peltierovým článkem

Tyto ventilátory jsou konstruovány pro položení na rozpálená kamna. V místě dotyku tak absorbují teplo, které vedou k Peltierovým článkům, kde vzniká elektrický proud. Peltierův článek je součástka, která má nejčastěji podobu destičky. Na jedné straně se ohřívá a na druhé ochlazuje. Pokud do ní přivedete elektrický proud zvenčí, dá se použít třeba na vychlazení určitých prostor nebo na chlazení výkonových prvků elektroniky. Pokud zajistíte dostatečný rozdíl mezi teplotami na jedné a druhé straně, elektrický proud naopak vzniká. Rozdíly teplot mohou být pouze v určitém rozsahu. Příliš vysoká teplota by článek zničila. Proto má ventilátor na kamna v sobě určitý prostor, kde se teplota kamen sníží na přijatelnou mez. Druhá strana je pak chlazena okolním vzduchem a posléze i proudem vzduchu ventilátoru.

Jak opatřit a za kolik

Nejjednodušší cestou je si takový ventilátor koupit už hotový. Na trhu je jich celá řada. Některé jsou i velmi hezké na pohled. Jejich častou nevýhodou bývá poměrně vysoká cena. Narazíte na kusy kolem 1200 Kč a více. Jinou možností je zkusit objednávku z Číny, kde se dá produkt koupit už kolem 600 Kč. A také existuje možnost, že máte doma nějaký větší počítačový větráček bez náležitého využití a přikoupíte Peltierův článek zhruba za 200 Kč a pustíte se do experimentů. Jako nápověda poslouží YouTube. A budete potřebovat ještě převodník napětí, který umožní, aby se váš ventilátorek na 12 V roztočil i při nízkém napětí na výstupu Peltierova článku. Nezapomínejte také využívat popel z kamen. Ušetříte tím další peníze. Více o tom jsme psali zde.

Zdroj: Wikipedia, YouTube.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47