Naučte se v obchodě poznat zdravou vánoční hvězdu a vyhněte se chybám, kvůli kterým květina mnohdy opadá ještě před svátky

 Dům 
26. listopadu 2021 07:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péče o vánoční růži začíná už výběrem zdravé květiny Shutterstock
Symbolem Vánoc je vánoční hvězda. Zvažujete už její nákup nebo jste si ji dokonce pořídili? Pak vám poradíme nejenom jak vybrat opravdu zdravý kus, ale jak se o něj správně postarat.

Růžová, červená nebo žlutá. Vánoční hvězdy umí svými bohatými květy opravdu rozzářit každou domácnost. Její nevýhodou je fakt, že květina je hodně háklivá na stanoviště a zálivku. A už při výběru v obchodě můžete šlápnout vedle a donést si kus, který vám během pár dnů odejde. Jak tedy vybrat tu vhodnou a jak o ni správně pečovat?

Vše začíná výběrem

Aby vám vaše vánoční růže vydržela po celý rok, je důležité si vybrat zdravého jedince. Pozor si proto dejte už v obchodě. Zaměřte se na to, aby květina vypadala zdravě, měla svěže zelené listy, které neopadávají. Zdravá rostlina vánoční hvězdy bude mít neporušené listeny. Určitě neváhejte sáhnout na zeminu v květináči. Pokud je suchá a tvrdá, či se na ni tvoří bílý povlak, nekupujte ji.

Pozor na teploty

Květina je rovněž hodně citlivá na prudké změny teplot. Proto si dávejte pozor při převozu. Ještě v obchodě si ji nechejte zabalit do několika vrstev papíru nebo igelitu a vložte ji do tašky. Pokud vám růže prochladne, mohla by jí opadat poupata a listy.

Vhodné stanoviště 

Dalším důležitým faktorem, který ovlivní výdrž květiny, je vhodné stanoviště. Nesvědčí ji suchý vzduch a přetopené místnosti, zároveň je háklivá na průvan. Proto ji nedávejte na parapet, kde máte radiátor. A pokud větráte, přeneste ji do závětří. Květina rovněž ocení rozptýlené světlo a teplotu kolem 22 °C. 

Pozor na zálivku

Hodně škody můžete také napáchat při zálivce. Vzhledem k tomu, že domovinou vánoční růže je Mexiko, je jasné, že přílišná vlhkost rostlině nesvědčí. Řídit byste se měli prosycháním substrátu. Pokud je mírně vlhký, rostlina vodu nepotřebuje. Zálivky dávejte přiměřeně a z vrchu, aby vám květina nestála ve vodě. Případnou přebytečnou vodu vylejte. Pokud listy začnou žloutnout a opadávat, je půda příliš suchá. Mini vánoční hvězdy by měly být kontrolovány každý den. Tyto rostliny můžete také zalévat namáčením zespodu, což nasytí půdu více než normální zálivka.

Odkvetlou nevyhazujte

Vánoční růži nemusíte po odkvětu vyhazovat. Klidně se o ni dál starejte jako o jiné pokojovky. Jakmile se přiblíží první advent, přesuňte ji do pokoje, kde máte 12-14 hodin denně tmu, případně ji zakryjte kornoutem z dvojitého novinového papíru. Jak vánoční růži probudit před svátky k životu jsme psali zde.

Zdroj: housebeautiful.com, gardenersworld.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve